• Decretul guvernamental a fost emis în urma unei escaladări dramatice a confruntărilor din weekend.
  • În încercarea de a restabili ordinea, până miercuri se va aplica o stare de asediu între orele 18:00 și 5:00 în fiecare zi.
  • Grupuri înarmate au atacat cea mai mare închisoare din țară în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Starea de urgență a fost declarată în Haiti, după ce violențele din capitală au dus la două evadări din închisoare, în timp ce un important lider de bandă încearcă să îl înlăture pe prim-ministru. Decretul guvernamental a fost emis în urma unei escaladări dramatice a confruntărilor din weekend, care au paralizat părți din Port-au-Prince și au întrerupt temporar comunicațiile, scrie Sky News.

Focurile de armă puternice au provocat panică în ultimele zile, după ce liderul bandei Jimmy Cherizier, un fost ofițer de poliție, a cerut grupurilor criminale să se unească și să-l răstoarne pe Ariel Henry.

În încercarea de a restabili ordinea, până miercuri se va aplica o stare de asediu între orele 18:00 și 5:00 în fiecare zi în Haiti, care ar putea fi prelungită pentru încă 72 de ore.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Grupuri înarmate au atacat cea mai mare închisoare din țară în noaptea de sâmbătă spre duminică, sfidând forțele de poliție care au cerut ajutor. Duminică, la Penitenciarul Național nu era niciun semn de prezența polițiștilor, iar ușile principale ale închisorii au rămas deschise.

Nu este clar câți deținuți sunt în fugă, dar surse apropiate instituției spun că este posibil să fie o majoritate covârșitoare”. Închisoarea a fost construită pentru a ține 700 de deținuți, dar în februarie anul trecut deținea 3.687 de deținuți, potrivit grupului de apărare a drepturilor RNDDH.

99 de deținuți au ales să rămână în celulele lor de teamă să nu fie uciși în schimbul de focuri din Haiti. Cadavrele a trei deținuți care au încercat să fugă zăceau duminică în curtea închisorii, în timp ce două cadavre cu mâinile legate la spate zăceau cu fața în jos într-un alt cartier.

Printre cei care se află încă în închisoare se numără 18 foști soldați columbieni care au fost încarcerați pentru presupusa lor implicare în asasinarea președintelui Jovenel Moise, predecesorul dlui Henry.

Citește și