- Starea de alertă ar trebui să înceapă pe 15 mai
- 14 mai este ultima zi de stare de urgenţă
- Proiectul Guvernului privind starea de urgenţă este neconstituţional, spune avocatul poporului
După cum știi, pe 14 mai se încheie starea de urgență, iar din 15 mai ar trebui să înceapă starea de alertă. Totuși, se pare că modificările aduse de PSD pentru instituirea stării de alertă fac ca legea să fie neconstituțională, după cum susțin liberalii deși au votat.
Avocatul Poporului, însă, a atacat chiar de săptămâna trecută ordonanţa care reglementează starea de alertă, iar judecătorii CCR o dezbat pe 13 mai. Totodată, Camera Deputaţilor ar vrea să voteze decizional proiectul legislative și chiar dacă starea de alertă ar trece de Camera Deputaţilor, până să intre în vigoare ar mai dura.
Legea nr. 24/2000 spune că legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare abia după trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. În sensul ăsta, liberalii s-au gândit să dea ordonanţă de urgenţă pentru ca restricţiile să se păstreze până la starea de alertă. Rămâne, însă, de văzut dacă vor putea face asta.
Totuși, Avocatul Poporului îți spune că ține de fiecare dintre noi respectarea măsurilor de prevenire, cu sau fără lege. „Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la CCR pe OUG care este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă, dar şi o limită în timp pentru starea de alertă. Am fi în situaţia în care Guvernul ar da stare de alertă, ar restricţiona drepturi şi libertăţi pe un termen nelimitat, dar acest lucru nu este posibil. Nu ştiu ce va decide CCR, dar proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi probleme“, a spus Renate Weber, la TVR.