• Marile corporații vor plăti taxe în țara unde produc banii și nu acolo unde au sediul central
  • Joe Biden vrea să folosească banii obținuți din creșterea taxelor pentru dezvoltarea infrastructurii
  • Țările implicate, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia pun presiune pe alte țări aflate în G20 să le calce pe urme

Cele mai dezvoltate economii ale lumii au luat o decizie istorică. Marile corporații vor plăti taxe în țara unde produc banii și nu acolo unde au sediul central. Din 2013 se tot negociază acest subiect. Joe Biden a cerut deja creșterea taxelor de la 21 la 28 la sută în Statele Unite. Dar a fost criticat că așa va alunga mai multe afaceri.

„Sub nicio formă! Nu există nicio dovadă că se va întâmpla asta. Taxele erau la 36%, acum sunt la 21% și e bizar să spunem că se va întâmpla asta când le urcăm la 28%. Așa e corect pentru toată lumea!”, a spus Joe Biden.

Biden vrea să folosească banii obținuți din creșterea taxelor pentru dezvoltarea infrastructurii. În Europa, guvernele spun același lucru: bani mai mulți de la multinaționale înseamnă dezvoltarea economică. Acordul presupune o taxă minimă pentru corporații de 15% în țările unde produc bani.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Google și Amazon sunt companiile cel mai puternic afectate de această decizie. Țările implicate, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Canada, Italia și Japonia pun astfel presiune pe alte țări aflate în G20 să le calce pe urme. Întâlnirea va avea loc luna viitoare.

„Sunt încântat să anunț că astăzi, după ani de discuții, miniștrii de Finanțe din G7 au ajuns la un acord istoric pentru reformarea sistemului global de taxe. Astfel încât companiile să plătească taxele corecte în locurile corespunzătoare”, a spus Rishi Sunak, cancelarul Marii Britanii.

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite a lăudat acordul G7 pentru sprijinirea impozitului global minim pentru societățile comerciale de cel puțin 15%.

„Impozitul minim global ar ajuta, de asemenea, economia globală să prospere prin egalizarea condițiilor de concurență pentru întreprinderi și încurajarea țărilor să concureze pe baze pozitive, cum ar fi educarea și formarea forței de muncă și investițiile în cercetare, dezvoltare și infrastructură. Și într-adevăr, minimul global al impozitului poate contribui la finanțarea investițiilor în aceste priorități critice”, a spus Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA.

Google, Facebook și Microsoft ar trebui să plătească mai mult impozit pe profit în țările în curs de dezvoltare, spune ActionAid. Organizația estimează că în 2020 țările sărace ar fi trebuit să încaseze venituri fiscale de până la 2,8 miliarde de dolari numai din partea celor trei giganți.