• Persoanele infectate asimptomatice vor sta doar cinci zile în izolare.
  • Majoritatea transmisiilor au loc între două și trei zile de la apariția simptomelor.
  • În ultima săptămână, la nivel național au fost raportate peste 200.000 de infecții zilnice.

Timpul de izolare pentru asimptomatici a fost redus de oficialii americani din domeniul sănătăţii la jumătate, de la zece la cinci zile, pe fondul unei creşteri alarmante a cazurilor de COVID-19, scrie BBC News.

Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) spun că majoritatea transmisiilor au loc cu două zile înainte şi trei zile după dezvoltarea simptomelor. Experţii au criticat lipsa cerinţelor de testare pentru a pune capăt izolării și timpul de izolare mai mare.

Creşterea bruscă a cazurilor a fost alimentată de varianta Omicron a virusului, care este acum dominantă în SUA. Studiile timpurii sugerează că Omicron este mai contagios decât alte variante, dar mai puţin periculos. Numărul tot mai mare de oameni care trebuie să se izoleze a pus presiune asupra mai multor industrii, inclusiv asupra călătoriilor aeriene, cu mii de zboruri anulate în timpul sărbătorii de Crăciun.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Liderii marilor companii aeriene americane s-au numărat printre cei care au cerut schimbarea din cauza şirului de zboruri anulate. CDC declară că noul ghid a fost „motivat de ştiinţă” şi că perioada de izolare trebuie să fie urmată de cinci zile de purtare a măştii în preajma celorlalţi. Anunţul a venit în contextul confirmării a peste 200.000 de infecţii zilnice în ultima săptămână la nivel naţional.

Testele ar ajuta la stabilirea potențialului de transmitere a virusului

Directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, a spus că recomandarea „echilibrează ceea ce ştim despre răspândirea virusului şi protecţia oferită de vaccinarea completă”. Dar nu a existat nicio recomandare ca oamenii să facă teste rapide la domiciliu înainte de sfârşitul perioadelor de izolare. Mulţi experţi spun că astfel de teste ajută la stabilirea potenţialului de transmitere a virusului. Dr. Michael Mina, profesor asistent la Harvard TH Chan School of Public Health, a numit lipsa unei astfel de cerinţe „nesăbuită”.

„Nu vreau să stau lângă cineva care a devenit pozitiv acum 5 zile şi nu a fost testat [negativ]”, a spus el pe Twitter. În Anglia, oamenilor sunt rugaţi să se izoleze timp de şapte zile, în loc de 10, fiind necesare două teste negative de pentru a pune capăt autoizolării – primul nu mai devreme de ziua a şasea de izolare şi al doilea 24 de ore mai târziu.

Într-un interviu oferit către CNN, principalul expert american în boli infecţioase a spus că decizia CDC le-ar permite oamenilor să se întoarcă la muncă mai repede, considerând timpul de izolare mai mic o „alegere bună”.