• Statele Unite şi aliaţii săi au în vedere un boicot comun al Jocurilor Olimpice de iarnă
  • „Cu siguranţă dorim să discutăm acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price
  • Jocurile Olimpice de iarnă vor avea loc în perioada 4-20 februarie
  • China a dat un răspuns rapid: ministrul chinez de Externe a spus că va lucra alături de toate părțile implicate ca să facă din Jocurile Olimpice de la Beijing un eveniment olimpic extraordinar

UPDATE

După ce Statele Unite au anunțat că se gândesc să boicoteze Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, China a dat un răspuns rapid. Ministrul de Externe al Chinei a spus că va lucra alături de toate părțile implicate ca să facă
din Jocurile Olimpice de la Beijing un eveniment olimpic extraordinar.

Zhao Lijian, ministrul de Externe al Chinei: „Cu privire la așa-zisul boicot al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, vreau să subliniez că implicarea politicii în sport este împotriva spiritului olimpic și dăunează intereselor sportivilor din toate țările și țelului olimpic internațional.

Un precedent există. Statele Unite au mai boicotat și Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, după ce URSS a invadat Afganistanul. Atunci, sute de sportivi americani nu au mai putut să își vadă visul cu ochii.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Anita Defrantz, fostă canotoare: „Într-un final l-am întrebat pe președintele Șefilor de Stat Major „Poți să îmi spui că o viață, măcar o viață de om va fi salvată dacă noi nu mergem la Moscova?”. Mi-a zis „Nu”. Asta i-a pus capac pentru mine.”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Statele Unite şi aliaţii săi au în vedere un boicot comun al Jocurilor Olimpice de iarnă, din 2022, care vor avea loc la Beijing, relatează CNBC.

„Cu siguranţă dorim să discutăm acest subiect”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price, atunci când a fost întrebat despre planurile administraţiei Biden. „O abordare coordonată nu va fi doar în interesul nostru, ci şi în interesul aliaţilor şi partenerilor noştri”, a mai spus el.

Price a adăugat că Statele Unite nu au luat încă nicio decizie. Jocurile Olimpice de iarnă vor avea loc în perioada 4-20 februarie.

Luna trecută, SUA au sancţionat doi oficiali chinezi, invocând rolurile lor cu privire la abuzurile grave ale drepturilor omului împotriva minorităţilor etnice din Xinjiang. Sancţiunile administraţiei Biden completează acţiunile întreprinse de Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Canada.

Anterior, Beijingul a respins acuzaţiile SUA în legătură cu un presupus genocid împotriva uigurilor, o populaţie musulmană, originară din regiunea autonomă uigură Xinjiang, din nord-vestul Chinei. Ministerul de Externe a numit acele afirmaţii „minciuni rău intenţionate”, menite să „frustreze dezvoltarea Chinei”.

Joe Biden, care a vorbit cu preşedintele chinez Xi Jinping în luna februarie, a spus că abordarea sa va fi diferită faţă de cea a predecesorului său, în sensul că va lucra mai mult cu aliaţii împotriva Beijingului.

„Vom confrunta abuzurile economice ale Chinei”, a spus Biden într-un discurs, declarând despre Beijing că este „cel mai serios concurent al Americii”.

Tensiunile dintre Beijing şi Washington au crescut în timpul administraţiei Trump şi au escaladat la un război comercial şi a dus la interzicerea companiilor chineze în Statele Unite.

În ultimii partu ani, administraţia Trump a dat vina pe China pentru mai multe lucruri, inclusiv furtul proprietăţii intelectuale, practicile comerciale neloiale şi, cel mai recent, pandemia.