• Aliații Ucrainei, în special Statele Unite, au sugerat deja că războiul va fi unul de lungă durată.
  • Lloyd Austin a recunoscut că nu s-a ajuns la un acord privind tancurile Leopard, dar a reafirmat hotărârea aliaților occidentali de a sprijini Ucraina.
  • Jens Stoltenberg a declarat că, împreună cu NATO, Ucraina ar putea nu numai să reziste atacurilor rusești, ci și să recupereze teritoriile ocupate.

Săptămâna viitoare se împlinesc 11 luni de când Rusia a decis să invadeze Ucraina, marcând astfel prima aniversare a unui război sângeros care a pus în pericol nu doar stabilitatea geopolitică a lumii, ci și economia globală. Problema este că nu există nici o perspectivă de sfârșit apropiat al conflictului, iar aliații Ucrainei, în special Statele Unite, au sugerat deja că războiul va fi unul de lungă durată.

Vorbind vineri la o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina la baza americană de la Rammstein, în Germania, generalul Mark A. Milley a recunoscut că va fi „foarte, foarte dificil să alungăm trupele rusești din teritoriile pe care le-au ocupat anul acesta”. Vorbind presei, Milley a declarat că obiectivul este mai degrabă acela de a obține o „stabilizare a frontului” și ca forțele ucrainene să „recupereze cât mai mult teritoriu posibil”.

Trmiterea de tancuri Leopard în Ucraina

Alături de Milley, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vorbit despre negocierile pentru ca Germania să trimită tancuri Leopard în Ucraina, așa cum a cerut guvernul de la Kiev. Austin a recunoscut că nu s-a ajuns la un acord privind tancurile Leopard, dar a reafirmat hotărârea aliaților occidentali de a sprijini Ucraina, în principal cu sisteme de apărare aeriană.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Ați auzit declarația anterioară a ministrului german al apărării: nu, nu a existat o decizie de a trimite acele tancuri”, a declarat Austin la finalul reuniunii. Austin făcea aluzie la o declarație a omologului său german, Boris Pistorius, care a declarat că a ordonat o revizuire” a stocului de tancuri, ca un pas spre trimiterea lor, și consideră că este în discuție” dacă Germania va permite ca acestea să fie furnizate altor aliați.

Există motive întemeiate pentru a trimite tancurile și există motive întemeiate împotriva lor”, a spus Pistorius. Ministrul apărării a declarat că întrebarea dacă livrarea tancurilor Leopard germane depinde de furnizarea de către Statele Unite a tancurilor Abrams nu se pune” și a exclus o legătură despre care guvernul german a spus că nu există.

Înaintea întâlnirii, președintele ucrainean Volodomir Zelenski a insistat că țara sa are nevoie de tancuri de luptă. Suntem foarte recunoscători pentru tot sprijinul primit până acum și pentru sistemele voastre de apărare aeriană, dar avem nevoie de artilerie și de tancuri”, a declarat liderul ucrainean în deschiderea reuniunii. Intervenția lui Zelenski a urmat primului mesaj al lui Austin, care i-a îndemnat pe cei 20 de aliați din Grupul de contact să facă mai mult” și a reamintit conținutul noului pachet de ajutor aprobat de țara sa, care ridică suma totală la peste 26 de miliarde de dolari (aproximativ 24 de miliarde de euro).

În ultima sa apariție, Austin a declarat, întrebat ce părere are despre contribuția Germaniei la apărarea Ucrainei, că aceasta este suficientă”, deși a recunoscut că cu toții putem face mai mult”.

Berlinul contribuie foarte mult”, a spus Austin, menționând tancurile Marder, sistemul antirachetă Patriot care va fi transferat Ucrainei și alte arme a căror contribuție, autoritățile germane au anunțat-o deja în ultimele săptămâni. Secretarul american al Apărării a trecut în revistă contribuțiile de material militar anunțate în această săptămână, și mai ales în ultimele ore, de țări precum Marea Britanie, Canada, Danemarca, Suedia și Polonia, și s-a referit în special la anunțul făcut joi de Washington privind o creștere a participării sale.

Aceste contribuții, potrivit lui Austin, sporesc capacitățile Ucrainei. Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declarase că, împreună cu ei, Ucraina ar putea nu numai să reziste atacurilor rusești, ci și să recupereze teritoriile ocupate.