• Ștefan Dascălu: „Nu susțin neapărat că trebuie închis totul și trebuie să ne legăm la ochi, dar relaxarea trebuie făcută astfel încât să se preîntâmpine anumite probleme.”
  • Ștefan Dascălu: ,,Noi nu știm să anticipăm anumite lucruri, nu știm să luăm răul mai mic pe o perioadă imediată pentru a avea bine mai târziu.”
  • Ștefan Dascălu, despre tragedia de la spitalul Matei Balș: ,,Lucrurile acestea sunt probleme sistemice la noi care se manifestă periodic, în amplitudini foarte mari, în aceste scenarii absolut șocante.”

Ștefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, invitat luni seara în prima parte a emisiunii ,,Ochii pe mine!”, a vorbit despre subiectul vaccinării, ,,cartoful fierbinte” al acestei perioade.

Care este strategia de vaccinare în UK, dar și cât de mult au fost alarmați oamenii de noua tulpină de Coronavirus? Oferă vaccinul anti-Covid garanția imunizării? Cum se vede de la Oxford vaccinarea românească, dar și tragediile din spitalele noastre?

,,Faptul că vaccinul este eficient chiar și împotriva acestor noi tulpini este încă un motiv pentru care ar trenui să ni-l facem. Este singurul mod prin care vom reuși în sfârșit să ajungem la normalitatea de dinainte de pandemie”, susține Ștefan Dascălu.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Ștefan Dascălu: „Nu au fost teste pentru siguranță și eficacitate în condițiile respective”

Prima doză de vaccin cu Pfizer, iar la rapel cu Astra Zeneca? Este recomandat acest lucru? Ștefan Dascălu îți explică cum stau lucrurile din acest punct de vedere, dar și dacă, în cazul în care avem astfel de situații recpercusiunile sunt majore.

,,Recomandat este ca vaccinarea să aibă loc cu același vaccin și la prima doză și la rapel. Ideea este că au existat și vor mai exista situații care prin eroare umană, o persoană a primit odată la rapel celălalt tip de vaccin. Noi avem o reticență evidentă în a recomanda această combinație între prima și a doua doză, tocmai pentru că nu a fost testat clinic acest scenariu. Ideea este că nu au fost teste pentru siguranță și eficacitate în condițiile respective. Totuși, persoanele respective să nu ne gândim că le-au căzut mâinile sau le-au crescut aripi. Se simt în regulă, totul este ok!”

Ștefan Dascălu: „Rezultale preliminare au arătat că această combinație ar avea o eficacitate mai bună”

Ștefan Dascălu a vorbit și despre ancheta Reuters, anchetă în care se devoalează faptul că Oxford-AstraZeneca ar fi ascuns adevărul despre dozajul vaccinului din testele clinice.

Mai exact, 1500 de voluntari, care au participat la un test clinic pentru vaccinul anti-COVID produs de Oxford-AstraZeneca, ar fi primit doar jumătate de doză de vaccin.

,,Practic, ce s-a întâmplat? – A fost o eroare în măsurarea cantității de vaccin care trebuie administrată, tocmai pentru că un vaccin era produs, din câte am înțeles, stația de producție era undeva în Ialia. S-a comunicat acolo. Au făcut măsurători separate.

Ulterior, au fost folosite acelea, având ca final practic un dozaj puțin diferit. Ceea ce ei au hotărât, în schimb, a fost să păstreze acel grup cu prima doză inițială mai mică față de a doua doză, față de rapelul care era în doza normală.

Rezultale preliminare au arătat că această combinație ar avea o eficacitate mai bună. Cu limitele de rigoare în schimb, fiindcă nu a fost testată pe persoane din categorii vulnerabile, și aici mă refer la adulți peste 55 de ani sau persoane cu comorbidități. (…)”

Ștefan Dascălu, despre accesul la vaccin: „Ar trebui să fie egal pentru toată lumea”

 ,,Până la urmă, trebuie să ne gândim, teoretic cel puțin, accesul la vaccin ar trebui să fie egal pentru toată lumea din acest punct de vedere. Teoretic, toate țările membre ale UE ar trebui să aibă același access pentru vaccinuri. Lucru care, de altfel, teoretic se întâmplă.

Pentru că, este o anumită cantitate, care trebuie distribuită și care trebuie să fie accesibilă pentru toate țările. După cum vedem, chiar și în țări ca Germania, Italia, există probleme cu logistica distribuției de vaccin.”

Ștefan Dascălu: „Relaxarea trebuie făcută astfel încât să se preîntâmpine anumite probleme”

Ștefan Dascălu mărturisește că, în Marea Britanie, din cauza noii tulpini de Coronavirus, este o stare de alertă general și un lockdown total. 

Ce spune despre situația din România și despre ușoara relaxare din ultima perioadă, pe fondul scăderii numărului de infectări.

,,Fiind mai infecțioasă, numărul de infecții a crescut peste capacitatea sistemului de sănătate. Faptul că noi, în România, în momentul de față deja detectăm această nouă tulpină, arată deja că este un motiv de îngrijorare. Iar faptul că noi implementăm acum măsuri de relaxare, în condițiile în care virusul începe să devină tulpina dominantă, este un motiv cu adevărat îngrijorător și ar trebui gândite mai bine aceste măsuri de relaxare.

Nu susțin neapărat că trebuie închis totul și trebuie să ne legăm la ochi, dar relaxarea trebuie făcută astfel încât să se preîntâmpine anumite probleme.”

Care este părerea cercetătorului român la Oxford despre redeschiderea școlilor și a restaurantelor, într-o Românie în care, nu de puține ori, mentalitatea este: las că merge și așa, regulile nu sunt făcute pentru mine.

 ,,Cu redeschiderea școlilor aș fi puțin mai sceptic și mai reținut. Cel puțin, până vom vedea cum se răspândește această nouă tulpină și care va fi impactul asupra sistemului nostru de sănătate, probabil a fi mai rezervați în redeschiderea școlilor ar fi o opțiune mult mai bună.

Cu privire la redeschiderea restaurantelor, probabil trebuie să fim conștienți și de impactul pe care pandemia l-a avut asupra industriei ospitaliere și hoteliere. Deja economia a suferit foarte mult.”

Ștefan Dascălu: ,,Nu știm să luăm răul mai mic pe o perioadă imediată”

,,Din păcate, noi – și este peste tot, nu doar noi – nu suntem obișnuiți să respectăm regulile care sunt impuse. În consecință, genul acesta de gândire duce la suferință pe termen lung. Noi nu știm să anticipăm anumite lucruri, nu știm să luăm răul mai mic pe o perioadă imediată pentru a avea bine mai târziu. Și, din această perspectivă, ar trebui să ne revizuim atitutinea.”

Ștefan Dascălu: ,,Se fac studii și pe acest medicament, dar până atunci nu este recomandat”

Ștefan Dascălu a vorbit despre alte două subiecte care au stârnit dezbateri aprinse în țara noastră: ivermectină, medicament cu uz veterinar, folosit și împotriva Covidului, dar și despre tragedia de la Matei Balș, care a dezvăluit, încă o dată, un sistem de sănătate românesc care mocnește de neputință.

,,Există, într-adevăr, studii pe această ivermectină care au arătat că ar avea un potențiel în tratarea Covid-19. Dar, să ne gândim că au mai fost și alte medicamente minune, cu ghilimelele de rigoare, care nu au fost demonstrate eficiente împotriva Covid-19 deși rezultatele preliminare arătau lucrul acesta. Se fac studii și pe acest medicament, dar până nu vom ști că este sigur, că este eficient nu va fi administrat și nu va fi recomandat pentru folosirea sa în Covid-19 și cu atât mai puțin cu cât este un medicament folosit veterinar.”

Ștefan Dascălu, despre cazul Matei Balș: „Lucrurile acestea sunt probleme sistemice la noi, care se manifestă periodic”

,,Nu cunosc să se fi întâmplat în Anglia astfel de lucruri, dar da, este un eveniment nefericit, un eveniment oribil, ținând cont că, fix locul unde te duci să fii vindecat este locul te îmbolnăvești sau riști să fii ars de viu. Lucrurile acestea sunt probleme sistemice la noi care se manifestă periodic, în amplitudini foarte mari, în aceste scenarii absolut șocante. Sistemul nostru de sănătate vedem și am văzut chiar înainte de pandemie, are anumite probleme care trebuiau rezolvate de foarte mult timp. Și, din păcate, lucrul acesta nu s-a întâmplat nici până în ziua de astăzi.”