• Șeful de cabinet al lui Jens Stoltenberg, Stian Jensen, susține că Ucraina ar putea pune capăt războiului și adera la NATO, dacă ar ceda o parte din teritoriu Rusiei.
  • Miroslav Tașcu Stavre: „Ucraina ar trebui să decidă singură când și în ce condiții dorește să negocieze”.
  • Cristian Diaconescu: „Nu cred că poate vorbi în numele alianței”.

Stian Jensen a admis posibilitatea aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică în schimbul cedarii unei părţi din teritoriile sale către Rusia, scrie VG. Potrivit lui, această opțiune este nedorită, dar există probabilitatea unei astfel de evoluții a evenimentelor.

„Cred că soluția ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO. În același timp, Ucraina ar trebui să decidă singură când și în ce condiții dorește să negocieze”, a spus Jensen, în timpul unei dezbateri publice în orașul norvegian Arendal.

Potrivit acestuia, negocierile privind statutul postbelic al Ucrainei sunt deja în desfășurare, iar el nu este singurul care ridică întrebări cu privire la cedarea teritoriului către Federația Rusă.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
DE CE ROMÂNIA NU ARE EURO?
CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
ASTRAZENECA RETRAGE VAXZEVRIA
PROTESTE LA EUROVISION

Miroslav Tașcu Stavre: „Rusia este destul de greu de împins înapoi”

„Există o variantă care ar putea să fie acceptată de Ucraina. E cea în care ne vom reîntoarce la situația dinaintea declanșării războiului și anume, Ucraina care a pierdut practic Crimeea”, a spus Miroslav Tașcu Stavre, jurnalist de politică externă la Aleph News.

„Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că Rusia este destul de greu de împins înapoi. Și Rusia și-ar dori, cel puțin în primă fază, un conflict înghețat. Practic să rămână cu aceste teritorii ocupate și să încerce să forțeze un acord de încetare a focului. Dar cea mai importantă este poziția Ucrainei”.

Pentru a putea face parte din NATO, Ucraina ar trebui să-și mute capitala la Lviv, cu excepția cazului în care „sunt de acord să lase Lemberg iubitorilor de slănină cu Coca-cola”, o reacție cel puțin colorată din partea lui Dmitry Medvedev care crede că, pentru a intra în NATO, autoritățile de la Kiev vor trebui să abandoneze Kievul însuși.

Cristian Diaconescu: „Nu cred că poate vorbi în numele alianței”

„Nu cred că poate vorbi în numele alianței. Înăuntrul zonelor decizionale ale Alianței Nord-Atlantice, fie consiliu, fie structurile viitoare, nu a existat ca și o temă oficială acest subiect, pus în discuție”, a povestit Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.

„Cred că soluția ar putea fi ca Ucraina să renunțe la un teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO. În același timp, Ucraina ar trebui să decidă singură când și în ce condiții dorește să negocieze”, a spus Jensen, în timpul unei dezbateri publice în orașul norvegian Arendal.

Citește și: