• Fostul director al CDC, Dr. Robert Redfield, a sugerat că ceea ce se întâmplă în China ar putea fi, de fapt, foarte puțin raportat.
  • Locuitorii din tot Shanghaiul au apelat la aplicația de socializare Weibo pentru a cere alimente, pe fondul lipsei serviciilor de mâncare la pachet și a lipsei de provizii proaspete.
  • O înregistrare video recentă care arată locuitorii din Shanghai cerșind mâncare din apartamentele lor închise a devenit virală.

Shanghai, un oraș cu peste 26 de milioane de locuitori, a raportat luni aproximativ 26.000 de noi cazuri de COVID-19, în condițiile în care strategia „zero-COVID” a Chinei nu a reușit să țină în frâu subvarianta omicron BA.2, în ciuda unei izolări de săptămâni întregi.

Creșterea numărului de cazuri, care este cea mai mare raportată de China de la izbucnirea focarului inițial din Wuhan la sfârșitul anului 2019, vine în contextul în care Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe americani să nu călătorească în anumite părți ale Chinei din cauza „aplicării arbitrare a legilor locale și a restricțiilor legate de COVID-19″ și chiar „riscului ca părinții și copiii să fie separați”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a apărat luni strategia „zero-COVID”, afirmând că liderii Partidului Comunist Chinez vor ajuta Shanghaiul să „aducă epidemia sub control”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Politica antiepidemică a Chinei este în concordanță cu realitățile naționale, răspunde nevoii de combatere a COVID-19, funcționează eficient și contribuie semnificativ la lupta globală împotriva pandemiei”, a declarat Zhao în cadrul unei conferințe de presă de luni.

Shanghai a fost închis timp de aproximativ trei săptămâni, locuitorii având interdicție de a-și părăsi locuințele, dar va începe să ridice restricțiile pentru unele zone în cadrul unui sistem etapizat în această săptămână.

De asemenea, China a interzis accesul noilor sosiți în Guangzhou, un centru de producție de aproximativ 18 milioane de locuitori situat la nord-vest de Shanghai.