• Persoanele condamnate în dosarul Colectiv au fost obligate să plătească daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului
  • Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei
  • „Am cerut daune morale in momentul în care avocatul mi-a cerut să mă institui ca parte civila în proces, dar cine poate evalua viaţa copilului meu?!”

Cinci ani au trecut de la incidentul -macabru- Colectiv. Oamenii au ieşit în stradă şi au strigat în tandem cu victimele care strigau de durere pe paturile de spital.  

Apropiaţii celor care şi-au pierdut viaţa pe 30 Octombrie 2015 sunt prezenţi şi acum, nu au plecat, ci luptă în continuare  pentru a-i face pe cei vinovaţi să plătească. Nu se luptă însă numai cu trecutul. Luptă şi pentru viitor, căci lucrurile nu au evoluat în Romania de atunci. În continuare sunt cluburi care pot pune oricând viaţa cuiva în pericol.

Supravieţuitorii  şi cei care luptă pentru dreptate au obosit să fie întrebaţi “Ce s-a schimbat în cinci ani?”. Politicienii ar trebui să primească această întrebare în mod constant, spun ei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Purtătorul de cuvânt de la ISU a vorbit despre aviz şi autorizaţie. Operatorii economici care desfăşoară activităţi ce funcţionează fără a fi autorizate pentru securitatea la incendiu riscă să fie amendate dacă nu-şi informează clienţii despre lipsa autorizaţiei. Aceștia trebuie să afişeze panouri de informare privind lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu.

Daniel Vasile, Purtător de cuvânt ISU: „Mulți dintre cei care obțin aviz pun în practică măsurile de apărare împotriva incendiului, dar nu revin pentru a solicita măsura de auorizație de Securitate  la incendiu, adică nu își onorau obligațiile pe care le au. Pompierii au doar preorgativele de a face verificări, de a aplica amenzi suuccesive în funcție de gradul de risc pe care îl identifica acolo, iar decizia sau măsura complementară de a închide un operator economic se poate lua doar în baza unei hotărari. Hotărârea de Guvern 915”

Din păcate însă, nimeni nu mai poate da timpul înapoi. Cu autorizaţie sau nu, vinovaţii întârzie să apară, sunt găsite zeci de scuze, zeci de justificări. Avocaţii cer daune morale şi cer constituierea de părţi civile, dar cine poate evalua viaţa unui copil care şi-a pierdut viaţa în acel incicent?

Iancu Eugen, tatăl lui Alex, tănăr decedat: „Copilul meu a scăpat de acolo, am vorbit cu el la telefon, a mers pe picioarele lui. A fost ultimul de care s-a ocupat cineva din spitalul SF Ioan. După care l-au sedat, au băgat morfină și antibiotic in el, și nu s-a mai trezit. A murit după 21 de zile, cu 5 nozocomiale. Acum 4 ani de zile am depus o plângere penală prin care solicitam anchetarea intervenției din acea noapte și a condițiilor din spital. Și de ce a existat o opoziție din partea celor care conduceau Ministerul Sănătății și Sistemul de Urgență ca răniții să plece în străinătate.

Adrian Albu, supravieţuitor Colectiv: „Autoritățile nu sunt nici acum pregătite pentru așa ceva. Principala cauză de deces din spital a fost sepsisul, infecțiile, nozocomiale. Autoritățile știau de ele, dar nu au făcut nimic ca să prevină acele morți.

Adina Apostol, supravieţuitoare Colectiv : „De ce să aibă statul grijă de noi când putem să ne asumăm, dacă e să crăpăm, crăpăm că ne-am asumat.”