• Un computer special a descoperit că măștile chirurgicale noi pot filtra 65% din picături, iar atunci când sunt folosite pot filtra doar 25%
  • O mască nouă oferă o protecție bună, dar purtarea ei de mai multe ori poate fi mai rea decât a nu purta deloc
  • Forma măștii ar putea influența protecția

Un studiu recent publicat marți în Physics of Fluids pare să arate că a nu purta o mască deloc ar fi „mai puțin rău” decât a purta o mască care a fost deja folosită, relatează NY Post.

Constatarea este clară: cercetătorii au efectuat un studiu și au examinat protecția măștilor chirurgicale cu trei straturi împotriva inhalării picăturilor infectate cu coronavirus. Au descoperit că aerul, care conține aerosoli minusculi, nu intră în gură și nas în locuri specifice, ci pe întreaga suprafață a măștii.

Un computer special a descoperit că măștile chirurgicale noi pot filtra 65% din picături, iar atunci când sunt folosite pot filtra doar 25%.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Forma măștii de protecție

Potrivit echipei, de la Universitatea Massachusetts Lowell și Universitatea Baptistă din California, aceste rezultate arată că ar trebui luată în considerare forma măștilor, atunci cand se proiectează noi măști, care să asigure protecția.

Cercetătorii consideră că acest lucru se datorează faptului că forma măștilor se poate schimba cu fiecare utilizare, ceea ce înseamnă că o mască, când este nouă, oferă o protecție bună, pe când purtarea ei de mai multe ori poate fi mai rea decât a nu purta deloc.

Echipa crede că acest lucru se datorează faptului că pliurile măștii chirurgicale afectează fluxul de aer și, atunci când sunt utilizate de mai multe ori, schimbă forma și scad eficacitatea. Cu alte cuvinte, atunci când oamenii poartă măști, aceasta schimbă modul în care aerul circulă în jurul feței.

Ce spun specialiștii

„Este firesc să crezi că purtarea unei măști, fie că este nouă sau veche, ar trebui să fie întotdeauna mai bună decât nimic”, a spus dr. Jinxiang Xi, coautor al studiului și profesor asociat de inginerie biomedicală la UMass Lowell. Dar asta nu este adevărat!

Rezultatele noastre arată că această afirmatie este adevărată numai pentru particulele mai mari de cinci micrometri, dar nu și pentru particulele fine mai mici de 2,5 micrometri. Măștile cu trei straturi sunt printre cele mai recomandate de profesioniștii din domeniul sănătății pentru a se proteja pe ei înșiși și pe ceilalți de Covid-19. Stratul interior este realizat din material absorbant, straturile din mijloc acționează ca un filtru, iar ieșirea ulterioară este realizată din material non-absorbant.

Pentru cercetări viitoare, echipa speră să studieze modul în care diferite forme ale măștii afectează protecția.

Sperăm că autoritățile de sănătate publică vor consolida măsurile preventive actuale pentru a reduce transmisia COVID-19, cum ar fi alegerea unei măști mai eficiente, purtarea corespunzătoare a acesteia, pentru cea mai înaltă protecție, și evitarea utilizării unei măști chirurgicale în mod excesiv” a adăugat Xi.