• Un studiu realizat în Marea Britanie pe un eșantion de peste 400.000 de persoane care au primit ambele injecții ale vaccinului Pfizer-BioNTech a constatat că eficacitatea acestuia a scăzut la 74% la cinci sau șase luni după primirea ambelor doze.
  • O analiză a peste 700.000 de persoane care au primit ambele doze de vaccin Oxford-AstraZeneca a arătat că eficacitatea acestuia a scăzut la 67% după patru sau cinci luni.

Protecția împotriva coronavirusului este în scădere în rândul celor care au primit ambele vaccinuri AstraZeneca și Pfizer, potrivit unui nou studiu britanic.

O analiză a studiului britanic ZOE Covid app, realizat în Marea Britanie pe un eșantion de peste 400.000 de persoane care au primit ambele injecții ale vaccinului Pfizer-BioNTech, a arătat că acesta a avut o eficacitate de 88% în ceea ce privește protecția împotriva coronavirusului la o lună de la primirea ambelor injecții. Cu toate acestea, eficacitatea sa a scăzut la 74% la cinci sau șase luni după ce a primit ambele doze de vaccin Pfizer, informează CNBC.

În cadrul aceluiași studiu, o analiză a peste 700.000 de persoane care au primit ambele doze de vaccin Oxford-AstraZeneca a arătat că eficacitatea acestuia a scăzut de la 77% după o lună la 67% la patru sau cinci luni.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Datele au fost colectate după 26 mai, când varianta delta a devenit tulpina dominantă, a declarat Tim Spector, care conduce studiul în curs de desfășurare al aplicației ZOE Covid.

Circa 42 de milioane de persoane din Marea Britanie, vaccinate cu schema completă

Spector, profesor de epidemiologie genetică la King’s College London, a prezentat marți aceste ultime date în cadrul unui webinar și a declarat că rezultatele au arătat un „beneficiu redus” al protecției oferite de ambele vaccinuri pe măsură ce lunile avansează.

Aproape 42 de milioane de persoane din Marea Britanie, adică 77% din populația cu vârsta de peste 16 ani, au primit două doze de vaccin Covid, potrivit datelor guvernamentale actualizate ultima dată marți. Datele zilnice au arătat că marți au fost înregistrate 30.838 de infecții cu Covid-19, în timp ce 174 de persoane au murit în decurs de 28 de zile de la depistarea pozitivă la acest virus.

Alexander Hammers, profesor de imagistică și neuroștiințe la King’s College din Londra, a declarat în cadrul seminarului web că se știa deja, din alte coronavirusuri, că imunitatea împotriva bolii nu tinde să fie pe viață.

„Așadar, știam că va exista o oarecare stabilizare, iar modul în care privesc acest lucru este că stabilizarea este de fapt puțin mai lentă decât m-aș fi așteptat”, a spus el.

Și chiar dacă datele au arătat o „diminuare” a eficacității vaccinurilor în timp, Hammers a spus că oamenii erau „probabil încă protejați în proporție de cel puțin 50%”.

„Amintiți-vă că atunci când vaccinurile au fost dezvoltate pentru prima dată se spera că vor avea o eficacitate de 60%-70% și toată lumea a fost plăcut surprinsă de faptul că au ajuns la peste 80%, uneori chiar peste 90”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Spector a declarat că este în continuare „puțin îngrijorat” de datele privind coronavirusul care provin din Israel, care a avut unul dintre cele mai rapide programe de vaccinare din lume și a fost înaintea Marii Britanii.

El a subliniat că Israelul a început să înregistreze o creștere a numărului de spitalizări și a deceselor cauzate de coronavirus, în ciuda faptului că o mare parte din populația sa este vaccinată.

Pfizer a avut o eficacitate de doar 16% împotriva infecției simptomatice

Datele publicate de Israel în luna iulie, au arătat că vaccinul Pfizer a avut o eficacitate de doar 16% împotriva infecției simptomatice pentru acele persoane care au primit două doze în ianuarie.

Totuși, compararea rezultatelor este dificilă, având în vedere diferențele în ceea ce privește natura programelor de vaccinare din diferite țări, precum și diferențele dintre datele studiilor, grupurile de vârstă și regimurile de testare Covid.

Două studii americane publicate marți de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au arătat o scădere a imunității împotriva Covid în rândul celor care au fost complet vaccinați, unul dintre acestea fiind axat pe lucrătorii din prima linie.

Participanții la webinarul studiului ZOE Covid au discutat, de asemenea, dacă eficacitatea în scădere a vaccinurilor va susține necesitatea unor vaccinuri de rapel împotriva Covid în viitor. Spector a subliniat faptul că Israelul a început deja să planifice acordarea de vaccinuri de rapel.

Anna Goodman, consultant în boli infecțioase și medicină generală la Guy’s and St Thomas’ NHS foundation trust din Londra, care lucrează la testele de rapel ale vaccinului Covid, a declarat că își imaginează că „la un moment dat va fi nevoie de rapeluri, dar mi-ar plăcea ca acel moment să fie atunci când toată lumea va fi vaccinată”.