• Eficiența imunizării cu vaccinul Pfizer/BioNTech contra COVID-19 a coborât de la 88% la 47% după doar șase luni.
  • Împotriva formei Delta eficiența vaccinului în ceea ce privește evitarea spitalizării și a mortalității a rămas ridicată.
  • Oamenii de știință de la Pfizer și Kaiser Permanente au cercetat fișele electronice de sănătate a circa 3,4 milioane de oameni.
  • Autorii au observat că testarea variațiilor are mai multe șanse de eșec la persoanele vaccinate.

Conform datelor publicate luni, eficiența imunizării cu vaccinul Pfizer/BioNTech în vederea prevenirii infecției cu coronavirusul a coborât de la 88% la 47% după doar șase luni de la a doua doză. Așa arată informațiile pe care agențiile de sănătate americane le-au analizat pentru a decide cu privire la necesitatea vaccinurilor de rapel, relatează Reuters.

Datele, publicate în revista medicală Lancet, au fost făcute publice în august, chiar înainte de a fi supuse unei evaluări inter pares.

Potrivit studiului, chiar și împotriva formei Delta extrem de contagioase a coronavirusului, eficiența vaccinului în ceea ce privește evitarea spitalizării și a mortalității a rămas ridicată, de 90%, timp de cel puțin șase luni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Diminuarea eficacității

Potrivit cercetătorilor, declinul se datorează mai degrabă diminuării eficacității decât unor variații mai infecțioase.

Oamenii de știință de la Pfizer și Kaiser Permanente au cercetat fișele electronice de sănătate a circa 3,4 milioane de oameni care au fost afiliați la Kaiser Permanente Southern California în perioada decembrie 2020 – când vaccinul a fost disponibil pentru prima dată – și august 2021.

„Analiza noastră specifică fiecărei variante arată în mod clar că vaccinul (Pfizer/BioNTech) este eficient împotriva tuturor variantelor actuale de interes, inclusiv Delta”, a afirmat la rândul său Luis Jodar, vicepreședinte senior și director medical la Pfizer Vaccinuri.

Un eventual defect al acestui studiu a fost lipsa de date cu privire la respectarea de către populația analizată a normelor de mascare și de angajare, lucru care ar fi putut să influențeze frecvența testelor și riscul de infectare virală.

Eficacitatea contra variantei Delta

Nivelul de eficacitate a imunizării contra variantei Delta a fost de 93% după prima lună, ajungând la 53% după patru luni. Față de alte variante de coronavirus, eficiența a coborât de la 97% la 67%.

„Pentru noi, acest lucru sugerează că Delta nu este o variantă de scăpare care se sustrage complet protecției vaccinale”, susține Sara Tartof, liderul studiului, de la Departamentul de Cercetare și Evaluare al Kaiser Permanente Southern California.

„Dacă ar fi fost așa, probabil că nu am fi observat o protecție ridicată după vaccinare, deoarece vaccinarea nu ar fi funcționat în acest caz. Ar începe să fie scăzută și ar rămâne scăzută”.

Autorii au observat că testarea variațiilor are mai multe șanse de eșec la persoanele vaccinate, ceea ce ar putea contribui la o supraestimare a eficacității specifice variantei în cadrul cercetării.

În cazul persoanelor în vârstă și al unor americani care prezintă un risc ridicat de infectare, US Food and Drug Administration a aprobat utilizarea unei doze de rapel a vaccinului Pfizer/BioNTech. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă rapelurile ar trebui să fie administrate pentru toată lumea.