• Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au derulat un sondaj de opinie pe tema viziunii românilor asupra pandemiei de COVID-19.
  • Sondajul a urmărit și ce cred românii despre cum funcționează societatea.
  • Participanții la studiu au vorbit și despre consecințele pandemiei asupra vieții lor.
  • Au fost intervievate 1023 de persoane, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor recensământului din 2011, fiind reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României.

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au realizat un sondaj de opinie privind felul în care populaţia României vede pandemia COVID-19 (percepţii, evaluări, atitudini), consecinţele acesteia asupra vieţii oamenilor şi funcţionării societăţii, precum şi vaccinarea, ca soluţie la criza sanitară pe care o parcurgem.

Respectarea regulilor de conviețuire și gradul de solidaritate între români

Conform datelor analizate, 39% dintre respondenți au spus că gradul de respectare a regulilor de conviețuire a crescut în perioada pandemiei de coronavirus, comparativ cu anii anteriori.

30% dintre respondenți au spus că normele sociale nu mai sunt respectate, iar 31% au spus că nu s-a produs nicio schimbare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Datele analizate au arătat că 45% dintre respondenți au spus că solidaritatea între români a rămas la fel ca înainte de pandemie, în timp ce 38% dintre respondenți au spus că aceasta a scăzut. Doar 17% dintre respondenți au susținut că solidaritatea între români a crescut.

Conform studiului, 20% dintre respondenți au spus că măsura în care românii pot conta pe ajutorul semenilor a crescut, în timp ce 42% dintre respondenți au spus că nu mai pot conta pe ajutorul semenilor la fel ca înainte de pandemia de coronavirus.

Cât despre încrederea în oameni, 54% dintre respondenți au spus că aceasta a rămas la fel, în timp ce 35% au spus că a scăzut. Doar 11% dintre români cred că încrederea între oameni a crescut în urma pandemiei de coronavirus.

Românii, despre sentimentul de singurătate în fața problemelor vieții

49% dintre respondenții români au spus că niciodată nu au avut sentimentul de siguranță. Doar 18% au spus că s-au simțit des în siguranță în perioada pandemiei din ultimul an.

Veniturile din familie raportate la necesități

36% dintre respondenți au spus că au suficienți bani pentru un trai decent, însă asta nu însemană că-și permit să cumpere obiecte mai scumpe.

23% dintre respondenți au spus că banii pe care îi au le sunt suficienți doar pentru strictul necesar.

20% dintre respondenți au afirmat că reușesc să-și cumpere obiecte mai scumpe, însă fac eforturi pentru asta.

Doar 12% au suficienți bani pentru tot ceea ce au nevoie și nici nu sunt nevoiți să facă eforturi pentru asta.

La polul opus, 9% dintre respondenți au spus că banii pe care îi au nu le ajung nici măcar pentru achiziționarea obiectelor, bunurilor și produselor care reprezintă strictul necesar.

Astfel, doar o treime din gospodăriile populației se bucură de bunăstare, în timp ce o treime se zbate la limita strictului necesar sau chiar sub aceasta.

Metodologia care a stat la baza studiului

Au fost intervievate 1023 de persoane, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor recensământului din 2011 și este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României.

La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 3,1% la nivelul întregului eşantion. Metoda de culegere a datelor a constat în interviuri telefonice cu selecţia subiecţilor asistată de calculator (CATI).

Datele au fost culese în perioada 18-25 şi 28-31 mai de către Elicom.