• Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au derulat un sondaj de opinie pe tema viziunii românilor asupra pandemiei de COVID-19.
  • Sondajul a urmărit și ce cred românii despre cum funcționează societatea.
  • Participanții la studiu au vorbit și despre consecințele pandemiei asupra vieții lor.
  • Au fost intervievate 1023 de persoane, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor recensământului din 2011, fiind reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României.

Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom au realizat un sondaj de opinie privind felul în care populaţia României vede pandemia COVID-19 (percepţii, evaluări, atitudini), consecinţele acesteia asupra vieţii oamenilor şi funcţionării societăţii, precum şi vaccinarea, ca soluţie la criza sanitară pe care o parcurgem.

Respectarea regulilor de conviețuire și gradul de solidaritate între români

Conform datelor analizate, 39% dintre respondenți au spus că gradul de respectare a regulilor de conviețuire a crescut în perioada pandemiei de coronavirus, comparativ cu anii anteriori.

30% dintre respondenți au spus că normele sociale nu mai sunt respectate, iar 31% au spus că nu s-a produs nicio schimbare.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Datele analizate au arătat că 45% dintre respondenți au spus că solidaritatea între români a rămas la fel ca înainte de pandemie, în timp ce 38% dintre respondenți au spus că aceasta a scăzut. Doar 17% dintre respondenți au susținut că solidaritatea între români a crescut.

Conform studiului, 20% dintre respondenți au spus că măsura în care românii pot conta pe ajutorul semenilor a crescut, în timp ce 42% dintre respondenți au spus că nu mai pot conta pe ajutorul semenilor la fel ca înainte de pandemia de coronavirus.

Cât despre încrederea în oameni, 54% dintre respondenți au spus că aceasta a rămas la fel, în timp ce 35% au spus că a scăzut. Doar 11% dintre români cred că încrederea între oameni a crescut în urma pandemiei de coronavirus.

Românii, despre sentimentul de singurătate în fața problemelor vieții

49% dintre respondenții români au spus că niciodată nu au avut sentimentul de siguranță. Doar 18% au spus că s-au simțit des în siguranță în perioada pandemiei din ultimul an.

Veniturile din familie raportate la necesități

36% dintre respondenți au spus că au suficienți bani pentru un trai decent, însă asta nu însemană că-și permit să cumpere obiecte mai scumpe.

23% dintre respondenți au spus că banii pe care îi au le sunt suficienți doar pentru strictul necesar.

20% dintre respondenți au afirmat că reușesc să-și cumpere obiecte mai scumpe, însă fac eforturi pentru asta.

Doar 12% au suficienți bani pentru tot ceea ce au nevoie și nici nu sunt nevoiți să facă eforturi pentru asta.

La polul opus, 9% dintre respondenți au spus că banii pe care îi au nu le ajung nici măcar pentru achiziționarea obiectelor, bunurilor și produselor care reprezintă strictul necesar.

Astfel, doar o treime din gospodăriile populației se bucură de bunăstare, în timp ce o treime se zbate la limita strictului necesar sau chiar sub aceasta.

Metodologia care a stat la baza studiului

Au fost intervievate 1023 de persoane, iar eșantionul a fost validat pe baza datelor recensământului din 2011 și este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată a României.

La un grad de încredere de 95%, marja de eroare este de +/- 3,1% la nivelul întregului eşantion. Metoda de culegere a datelor a constat în interviuri telefonice cu selecţia subiecţilor asistată de calculator (CATI).

Datele au fost culese în perioada 18-25 şi 28-31 mai de către Elicom.