• The Lancet a publicat cel mai amplu studiu pe tema violenței domestice.
  • 27% dintre femeile sub cincizeci de ani de pe glob au fost victimele violenței domestice.
  • În România, una din patru femei este victima violenței domestice.

Femeia este considerată sexul slab în fața agresiunilor, potrivit datelor celui mai amplu studiu „Lancet”, făcut la nivel global, pe tema violenței domestice. 27% dintre femeile sub cincizeci de ani, de pe glob, au experimentat violența domestică cel puțin o dată în viață.

Cercetarea a fost făcută de specialiști de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și a apărut în revista „The Lancet”. Cercetarea are la bază datele din trei sute șaizeci și șase de studii, realizate între 2000 și 2018.

13% dintre cazurile de violență, în total patru sute nouăzeci și două de milioane, au apărut, în ultimul an, pe fondul pandemiei, care a adâncit fenomenul violenței domestice. Pandemia a izolat victimele în case, împreună cu agresorii lor. Iar în lipsa adăposturilor și a unui sistem de protecție eficient, multe victime preferă să îndure, în tăcere. 

Recomandări

CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ
CÂT COSTĂ DISTRACȚIA?
CCR SUB LUPA SUA
RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII

Regiunile cu cele mai scăzute rate ale violenței domestice sunt Europa Centrală, Asia Centrală și Europa de Vest. România se înscrie și ea în rândul țărilor în care violența domestică înregistrează cote ridicate. Statisticile Poliției Române arată că 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. Din cele peste opt sute de femei care au cerut ajutor poliției, în luna martie a anului trecut, aproape jumătate au fost, din nou, căutate de agresorii care au vrut să se răzbune. În multe dintre situații, femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară, din nou, ajutorul.

În România, 55% dintre români consideră că violul este justificat în anumite circumstanţe, de exemplu dacă victima a fost îmbrăcată într-un fel, dacă a acceptat să însoţească agresorul acasă sau dacă a consumat băuturi alcoolice ori droguri.

În România, 1 din 3 ordine de restricție este încălcat

Nici ordinele de restricție nu rezolvă problema violenței domestice, pentru că, în România, unul din trei este încălcat. O soluție ar putea fi brățările eletronice care trebuiau implementate de ani de zile. Deși a fost votată legea care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, acest sistem nu va putea fi folosit, la nivel național, decât peste câțiva ani. Primele dispozitive trebuiau să funcționeze în martie 2022, la nivelul Capitalei, dar au primit o nouă amânare.

În loc să înceapă pe 1 martie, proiectul pilot va începe pe 1 octombrie. Ministerul de interne promite 95.000 de brățări electronice și 6.000 de polițiști care să le monitorizeze. La nivel național, proiectul va fi operațional abia în 2026, promit autoritățile.

Brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului. Un dispozitiv similar, dar mai discret, va fi purtat de victimă, iar în momentul în care agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Distanța de siguranță va fi decisă de instanță în funcție de fiecare caz în parte.

Agresorii vor putea fi monitorizați electronic doar în baza unei decizii judecătorești și dacă victima face plângere. Polițiștii spun că restricțiile din timpul pandemiei avantajează partenerii violenți.

Trezeci de țări din lume folosesc, deja, sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să recidiveze.