• Administrația prezidențială a SUA a acuzat Rusia de escaladare a crizei, deoarece aceasta l-a expulzat pe adjunctul ambasadorului John Sullivan.
  • Oficialul american a spus că SUA cer Rusiei cooperare și comunicare interguvernamentală.

SUA au acuzat, joi, Rusia că trece la acţiuni de escaladare a crizei, după decizia de expulzare a unui oficial din cadrul Ambasadei americane din Moscova.

Washingtonul se referă la decizia Rusiei de expulzare a lui Bart Gorman, adjunctul ambasadorului John Sullivan.

Gorman avea o viză valabilă și se afla în țară de mai puțin de trei ani, a precizat purtătorul de cuvânt, potrivit CBS News.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Departamentul de Stat de la Washington a condamnat vehement decizia Rusiei, care intervine în contextul tensiunilor internaţionale.

Este vorba despre o acţiune neprovocată împotriva adjunctului şefului misiunii diplomatice şi considerăm că este un pas în sensul escaladării tensiunilor. Analizăm modalităţile de ripostă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, citat de CNN.

Oficialul american a spus că SUA cer Rusiei cooperare și comunicare interguvernamentală.

Cerem Rusiei să înceteze expulzările neîntemeiate de diplomaţi şi de funcţionari americani şi să coopereze în mod constructiv pentru reconstruirea misiunilor noastre. Acum, mai mult ca oricând, este esenţial ca ţările noastre să aibă personalul diplomatic necesar pentru facilitarea comunicării între guvernele noastre„, a argumentat oficialul american.

Expulzarea are loc în contextul în care SUA și NATO avertizează că Rusia se pregătește de o invazie și își intensifică prezența trupelor la granița cu Ucraina, în ciuda asigurărilor date de Rusia la începutul săptămânii că își retrage forțele.

Între timp, președintele Biden a avertizat că amenințarea unei invazii rusești în Ucraina rămâne „foarte mare”.