- Liderii mondiali prezenți la conferință au făcut apel la un sprijin pe termen lung pentru Ucraina.
- Rishi Sunak a susținut că aliații occidentali trebuie să înceapă să planifice pentru securitatea viitoare a Ucrainei.
- Conferința din Germania are loc în contextul în care se apropie o aniversare de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie.
Statele Unite au „stabilit în mod oficial” că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina, a declarat vicepreședintele american Kamala Harris. Luând cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, Harris a acuzat Rusia de „acte oribile de crimă, tortură, viol și deportare” de la invazia sa.
Ambasadorul Moscovei în SUA a respins afirmațiile și a acuzat-o pe dna Harris că încearcă să „demonizeze Rusia”. Liderii mondiali prezenți la conferință au făcut apel la un sprijin pe termen lung pentru Ucraina.
Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acum este momentul să „dublăm” sprijinul militar. Premierul a susținut că aliații occidentali trebuie să înceapă să planifice pentru securitatea viitoare a Ucrainei, precum și să trimită armele de care are nevoie pentru a se apăra acum.
Conferința din Germania are loc în contextul în care se apropie o aniversare de un an de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie. Harris le-a spus delegaților că autorii presupuselor crime comise de Rusia în Ucraina trebuie să fie trași la răspundere.
„Acțiunile lor sunt un atac la adresa valorilor noastre comune și a umanității noastre comune”, a spus ea. ONU definește crimele împotriva umanității ca fiind un „atac generalizat sau sistemic” asupra unei anumite populații civile.
Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili în timpul invaziei sale. Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a declarat că afirmațiile vicepreședintelui au fost o încercare cinică de a „demoniza Rusia în cursul unui război hibrid”.
Acestea au fost o modalitate de a „justifica propriile acțiuni ale Washingtonului pentru a alimenta criza ucraineană”, a adăugat el, referindu-se la furnizarea de arme de către SUA către Kiev.
Dar dna Harris, fost procuror, a fost categorică: „În cazul acțiunilor Rusiei în Ucraina, am examinat dovezile, cunoaștem standardele legale și nu există nicio îndoială: acestea sunt crime împotriva umanității”.
Ea a citat atrocitățile „barbare și inumane” comise în timpul războiului din Ucraina, inclusiv zecile de cadavre găsite la Bucha la scurt timp după invazie și bombardarea unui teatru din Mariupol. „Să fim cu toții de acord: în numele tuturor victimelor, atât cunoscute, cât și necunoscute, trebuie să se facă dreptate”, a declarat dna Harris. Crimele împotriva umanității sunt judecate la Curtea Penală Internațională (CPI).
CPI nu are puterea de a aresta suspecți și poate exercita jurisdicția doar în țările care au semnat acordul care a înființat curtea. Rusia nu este semnatară a acestui acord, astfel încât este puțin probabil să extrădeze vreun suspect.
Întâlnirea de trei zile de la Munchen va reprezenta un test cheie al sprijinului occidental pentru Kiev, în timp ce ambele părți implicate în război se pregătesc pentru ofensivele de primăvară.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova „a purtat un război genocidar” deoarece nu crede că ucrainenii „merită să existe ca națiune suverană”. Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața și milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele ca parte a invaziei lui Vladimir Putin.