• Antony Blinken a declarat că Washingtonul a introdus restricții de viză pentru persoanele responsabile de „subminarea democrației în Georgia”.
  • Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Washingtonul că șantajează Georgia.
  • Președinta Georgiei a respins legea, dar partidul de guvernământ are suficiente voturi pentru a o adopta în ciuda opoziției.

Statele Unite au declarat că își revizuiesc cooperarea bilaterală cu Georgia din cauza controversatei sale legi privind „agenții străini”, care a declanșat săptămâni de proteste în masă în capitala Tbilisi, conform BBC.

Într-o declarație, Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul a introdus restricții de viză pentru persoanele responsabile de „subminarea democrației în Georgia”. Nu au fost menționați numele oficialilor, dar se crede că aceștia sunt membri ai partidului de guvernământ Visul Georgian.

Criticii spun că legea „agentului străin” este inspirată de o legislație similară utilizată în Rusia vecină pentru a viza criticii Kremlinului – o afirmație negată de partidul de guvernământ. Oficialii de la Tbilisi susțin că legislația va „spori transparența” finanțării străine.

Recomandări

CIUCĂ VREA CANDIDAȚI DIFERIȚI LA PREZIDENȚIALE
CRESC INVESTIȚIILE ÎN ARME NUCLEARE
ÎNCEPE EXAMENUL DE BACALAUREAT
INSIDE OUT 2 DOBOARĂ RECORDUL
PLAJELE DIN SINGAPORE, ACOPERITE DE PETROL
PUTIN ÎȘI APROVIZIONEAZĂ BUNCĂRUL

Adoptată săptămâna trecută, legea impune organizațiilor neguvernamentale și mass-mediei independente care primesc mai mult de 20% din finanțare de la donatori străini să se înregistreze ca organizații care „poartă interesele unei puteri străine”.

Președintele Georgiei a opus veto legii, dar partidul de guvernământ are suficienți parlamentari pentru a trece peste intervenția sa prin organizarea unui nou vot în parlament.

În declarația de joi, Blinken a afirmat că partidul Visul georgian „a elaborat și adoptat o lege privind «influența străină» care ar înăbuși exercitarea libertăților de asociere și de exprimare, ar stigmatiza organizațiile care servesc cetățenii Georgiei și ar împiedica organizațiile media independente care lucrează pentru a oferi georgienilor acces la informații de înaltă calitate. Pe măsură ce cetățenii georgieni și-au exprimat opoziția față de această lege, am văzut indicii clare ale unei campanii de intimidare și de utilizare a violenței pentru a suprima disidența pașnică”.

Blinken a adăugat că aceste măsuri „contravin obiectivului de lungă durată al Georgiei – reflectat în constituția sa – de integrare euro-atlantică și de parteneriat strategic cu Statele Unite”.

Cel mai înalt diplomat american a mai spus că speră că „liderii Georgiei vor reconsidera proiectul de lege”. Autoritățile de la Tbilisi nu au comentat încă în mod public demersul SUA.

Însă, mai devreme joi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Washingtonul că șantajează Georgia.

Georgia a primit statutul de țară candidată la UE în decembrie 2023, iar UE a avertizat deja că noua lege va afecta ambițiile Tbilisi de a adera la blocul cu 27 de membri.

Mitinguri masive împotriva proiectului de lege privind „agentul străin” au cuprins țara din Caucaz timp de câteva săptămâni, transformându-se adesea în altercații violente între protestatari și poliție.

Citește și