SUA anunță „interdicția Khashoggi”. Restricții de viză pentru 76 de saudiți acuzați de „amenințarea disidenților în străinătate”

Antony Blinken

Antony Blinken

Departamentul de Stat al SUA a publicat, vineri, o parte din raportul cu privire la uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi, în 2018, în Istanbul. Potrivit documentului, cel care se face găsit de capturarea și asassinarea fostului jurnalist de la Washington Post este chiar Mohamed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite.

Drept urmare, Statele Unite au interzis vineri 76 de persoane din Arabia Saudită, spunând că nu vor tolera persoanele care amenință sau agresează activiști, disidenți și jurnaliști în numele guvernelor străine, a declarat secretarul de stat Antony Blinken (foto), potrivit Reuters.

Interdicția vizează o politică de restricționare a vizelor „pentru persoanele care, acționând în numele unui guvern străin, se crede că au fost implicate direct în activități serioase, extrateritoriale de contradisidență”.

Identitatea și funcțiile saudiților vizați de această primă serie de măsuri nu au fost dezvăluite.

Jamal Khashoggi a plătit cu viața pentru a-și exprima opiniilen. Dorim să pedepsim statele care amenință și atacă jurnaliștii sau presupuși opozanți dincolo de granițele țările lor doar pentru că își exercită libertățile fundamentale. Am spus foarte clar că amenințările și atacurile extrateritoriale ale Arabiei Saudite împotriva activiștilor, disidenților și jurnaliștilor trebuie să înceteze. Nu vor fi tolerate de Statele Unite”, a avertizat Antony Blinken, șeful diplomației americane.

Exit mobile version