• Statele Unite au obținut un acord cu Olanda și Japonia pentru a restricționa exporturile unor utilaje avansate de fabricare a cipurilor către China.
  • Acordul ar extinde unele controale ale exporturilor adoptate de Statele Unite în octombrie la companiile cu sediul în cele două naţiuni aliate.
  • Oficiali din Ţările de Jos şi Japonia s-au aflat la Washington, discutând o gamă largă de probleme în cadrul discuţiilor conduse de consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Statele Unite au obținut un acord cu Olanda și Japonia pentru a restricționa exporturile unor utilaje avansate de fabricare a cipurilor către China, în cadrul unor discuții care s-au încheiat vineri, a relatat WSJ.

Acordul ar extinde unele controale la export pe care Statele Unite le-au adoptat în octombrie la companiile cu sediul în cele două țări aliate, inclusiv ASML Holding NV, Nikon Corp și Tokyo Electron Ltd, potrivit raportului.

Oficiali din Olanda și Japonia s-au aflat la Washington pentru a discuta o gamă largă de probleme în cadrul unor discuții conduse de consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat anterior că oficialii discutau despre probleme care sunt importante pentru toți trei” .

Și, cu siguranță, siguranța și securitatea tehnologiilor emergente se vor afla pe această agendă” , a declarat el reporterilor.

O sursă familiarizată cu discuțiile a declarat că restricționarea exporturilor de echipamente de fabricare a semiconductorilor în China se numără printre subiecte.

Obținerea din partea Olandei și a Japoniei de a impune controale mai stricte asupra exporturilor Chinei ar fi o victorie diplomatică majoră pentru administrația președintelui Joe Biden, care în octombrie a anunțat restricții radicale privind accesul Beijingului la tehnologia americană de fabricare a cipurilor pentru a încetini progresele tehnologice și militare ale acestuia.

Întrebată în legătură cu raportul Bloomberg, Casa Albă a refuzat să comenteze dincolo de comentariile anterioare ale lui Kirby.

Ministerul olandez de Externe și un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Economiei, Comerțului și Industriei au refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt de la Nikon a refuzat să comenteze, spunând că firma nu poate vorbi despre ceva ce nu a fost anunțat oficial. Oficialii de la Tokyo Electron nu au fost disponibili pentru comentarii atunci când au fost contactați de Reuters în afara orelor obișnuite de lucru.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat anterior că nu este clar dacă guvernul său va dezvălui rezultatul discuțiilor cu Statele Unite privind noile restricții la export pentru industria semiconductorilor.

Firmele japoneze ar putea în continuare să vândă produse neavansate în China în conformitate cu regulamentul, iar orice scădere a livrărilor către Chna ar putea fi acoperită pe termen mediu și lung prin creșterea producției către regiuni precum Statele Unite, Germania și India, a declarat Akira Minamikawa, analist la compania de cercetare Omdia.

Dar guvernul și firmele japoneze ar putea obiecta la restricție dacă aceasta include măsuri precum interzicerea trimiterii de ingineri la clienții lor de echipamente, a spus Minamikawa, adăugând: Acest lucru ar aduce un impact prea mare asupra afacerilor lor” .