• Rusia a negat că cele două aeronave au făcut vreun contact.
  • În urma întâlnirii, presa de stat rusă l-a citat pe Antonov spunând că Moscova a considerat incidentul cu drone ca „o provocare”.
  • Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit după o „manevră ascuțită”.

SUA au acuzat Rusia de comportament nesăbuit după ce o dronă americană de supraveghere s-a prăbușit în Marea Neagră în urma unei întâlniri cu un avion de luptă rusesc.

SUA spun că drona se afla într-o misiune de rutină în spațiul aerian internațional când un avion rusesc a încercat să o intercepteze. Incidentul evidențiază riscul tot mai mare de confruntare directă dintre Rusia și SUA în legătură cu războiul din Ucraina.

Rusia a negat că cele două aeronave au făcut vreun contact. Ministerul rus al Apărării a declarat că drona s-a prăbușit după o „manevră ascuțită” și că drona MQ-9 Reaper zbura cu transponderele oprite. Transponderele sunt dispozitive de comunicații care permit urmărirea aeronavei.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT

Dronele Reaper sunt avioane de supraveghere cu o anvergură a aripilor de 20 m. Incidentul a avut loc marți în jurul orei 07:03, ora Europei Centrale, potrivit armatei americane. „Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, se arată în comunicat.

De câteva ori înainte de coliziune, avionul de luptă Su-27 a aruncat combustibil pe dronă într-o „manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionist”.

SUA l-au convocat pe ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoly Antonov, pentru a protesta față de această mișcare. În urma întâlnirii, presa de stat rusă l-a citat pe Antonov spunând că Moscova a considerat incidentul cu drone ca „o provocare” și că „activitatea inacceptabilă a armatei americane în imediata apropiere a granițelor noastre este un motiv de îngrijorare”.