• Potrivit The Guardian, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Rusia a mutat aproape 100% din trupele sale în poziția necesară pentru o invazie.
  • Convoaie de echipamente militare au fost văzute îndreptându-se spre Ucraina din Rusia, în timp ce rapoartele cresc despre avertisment de „invazie iminentă”.
  • Administrația americană spune că Rusia are peste 10 nave de debarcare în Marea Neagră cu trupe la bord.

SUA au avertizat în această dimineață că urmează o invazie la scară majoră în următoarele 48 de ore. Convoaie de echipamente militare au fost văzute îndreptându-se spre Ucraina

UPDATE. 20:56

Este posibil ca astăzi să fie ziua aceea”. Oficialul american emite un avertisment de rău augur.

Oficialii militari americani de la Pentagon tocmai au dezvăluit o evaluare de rău augur a capacității actuale a armatei ruse la granița cu Ucraina.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Un înalt oficial al apărării, care a informat mass-media, a spus că Rusia este „cât de pregătită pe cât poate” să organizeze o invazie. Oficialul a spus că are „aproximativ 80% în poziții de avans, gata de plecare” la distanțe cuprinse între 5 km și 50 km de graniță.

Sunt literalmente gata să plece acum”, a spus oficialul, adăugând că acum au „aproape 100% din toate forțele de care am anticipat că va avea nevoie” pentru o invazie la scară largă.

Administrația americană spune că Rusia are peste 10 nave de debarcare în Marea Neagră cu trupe la bord. Administrația spune că este de părere că obiectivul lui Putin este o invazie pe scară largă.

Agenția de presă Reuters citează separat un oficial american al apărării spunând: „Este cât se poate de pregătit. Am spus în orice zi și este cu siguranță posibil ca astăzi să fie ziua aceea”.

Update. 19:50

Potrivit The Guardian, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că Rusia a mutat aproape 100% din trupele sale în poziția necesară pentru o invazie. „Ei sunt literalmente gata să plece acum dacă primesc ordinul de a invada”, a declarat oficialul de rang înalt cu privire la cele 150.000 de trupe rusești care se află la granițele Ucrainei.

Știre inițială

SUA au avertizat în această dimineață că urmează o invazie la scară majoră în următoarele 48 de ore. Convoaie de echipamente militare au fost văzute îndreptându-se spre Ucraina din Rusia în timp ce rapoartele de avertisment de „invazie iminentă” sunt în creștere.

În ultima jumătate de oră au apărut rapoarte conform cărora SUA au avertizat Ucraina că o invazie la scară largă este „iminentă”.

În timp ce aceste rapoarte s-au concentrat pe orașul Harkov, care este o țintă, acum auzim că două convoai separate de echipamente militare au fost văzute de martorii Reuters îndreptându-se spre Donețk din direcția frontierei ruse.

Un convoi include nouă tancuri și un alt vehicul militar fără însemne identificabile, potrivit martorilor.

Există și alte indicii că Rusia continuă să adune forțe de-a lungul graniței cu Ucraina, în ciuda afirmațiilor Moscovei de acum mai bine de o săptămână potrivit cărora multe unități se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciții.

Videoclipurile de pe rețelele de socializare geolocalizate și analizate de CNN în ultimele zile arată o acumulare constantă de vehicule blindate și de sprijin în două regiuni: în jurul orașului rus Belgorod și al orașului Valuyki. Ambele se află la 30 de kilometri de granița de nord-est a Ucrainei, unde se află orașul principal Harkov, Ucraina.

Zeci de tancuri și obuziere staționare, împreună cu alte vehicule blindate, au putut fi văzute pe câmpurile din apropierea Belgorodului. Alte înregistrări video au arătat o coloană lungă de tancuri și vehicule de luptă de infanterie parcate de-a lungul unui drum între Belgorod și granița ucraineană.

Oficialii americani au declarat că anticipează o invazie terestră și atacuri aeriene în cazul în care Rusia va lansa un atac.

„Rachetele și bombele rusești vor cădea asupra Ucrainei. Comunicațiile vor fi bruiate. Atacurile cibernetice vor închide instituții ucrainene cheie”, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat Antony Blinken în fața Consiliului de Securitate al ONU, descriind modul în care SUA credeau că se va desfășura un atac rusesc asupra Ucrainei.

„După aceea, tancurile și soldații ruși vor avansa spre ținte cheie care au fost deja identificate și stabilite în planuri detaliate”.