Administraţia Joseph Biden a avertizat, duminică, Rusia şi China că vor apărea riscuri majore dacă vor exista intervenţii militare în Ucraina, respectiv în Taiwan, informează site-ul Politico.com.

Exact în momentul în care vorbim acum, vă pot spune că am preocupări reale referitoare la acţiunile Rusiei în apropierea frontierelor Ucrainei. Există mai multe forţe militare ruse mobilizate în apropierea frontierelor Ucrainei decât s-a mai întâmplat până acum începând din 2014, când a invadat Rusia prima dată. De aceea, suntem în contact strâns, în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri din Europa”, a afirmat duminică Antony Blinken, secretarul de Stat american, într-un interviu acordat postului NBC News.

Preşedintele Joseph Biden a fost foarte clar din acest punct de vedere: dacă Rusia acţionează iraţional sau agresiv, vor fi costuri, vor fi consecinţe”, a atras atenţia Antony Blinken.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, vineri, asupra riscurilor izbucnirii unui război de amploare în Ucraina, iar, în contextul amplificării tensiunilor, Statele Unite intenţionează să trimită două nave militare în Marea Neagră.

Secretarul de Stat american a lansat un avertisment dur şi la adresa Chinei, în contextul tensiunilor din Taiwan. „Noi avem un angajament faţă de Taiwan, în cadrul Acordului privind Relaţiile cu Taiwanul, un angajament bilateral care există de mulţi ani, pentru a ne asigura că Taiwanul are abilitatea de a se apăra şi pentru a menţine pacea şi securitatea în vestul Pacificului. Noi menţinem aceste angajamente. Şi vă pot spune că ar fi o greşeală gravă să încerce cineva modificarea actualei situaţii”, a subliniat Antony Blinken.

Statele Unite au trimis, miercuri, un distrugător în Strâmtoarea Taiwan, iar China a anunţat că a monitorizat atent manevrele navei americane. Armata chineză efectuează manevre navale şi aeriene la vest şi la est de coastele Taiwanului, în contextul amplificării tensiunilor în jurul teritoriului separatist susţinut de Statele Unite. Administraţia Joseph Biden este îngrijorată că Beijingul ar putea recurge la preluarea controlului asupra Taiwanului, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, pare din ce în ce mai dispus să asume riscuri pentru a lăsa o moştenire politică importantă.

China pare să se îndrepte de la o perioadă în care s-a mulţumit cu statutul Taiwanului spre o perioadă în care liderii chinezi sunt din ce în ce mai nerăbdători şi mai pregătiţi să testeze limitele şi să cocheteze cu ideea unificării”, a afirmat recent un oficial de rang înalt de la Washington, citat de cotidianul Financial Times.

Oficialul american a subliniat că Administraţia Joseph Biden a ajuns la această concluzie după analizarea comportamentului Chinei din ultimele două luni. „În contextul în care ne pregătim pentru o perioadă în care Xi Jinping probabil va intra în al treilea mandat, există preocupări că percepe progresele semnificative în privinţa Taiwanului ca fiind importante pentru legitimitatea şi moştenirea sa politică. Pare a fi pregătit să asume mai multe riscuri”, a subliniat oficialul american, sub protecţia anonimatului.