• Statele Unite au avertizat Moscova de „consecințe catastrofale” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, după ce Rusia a promis protecție regiunilor ucrainene pe care Moscova pare să le anexeze în urma unor referendumuri criticate pe scară largă.
  • Cetățenii din patru regiuni ale Ucrainei au votat luni pentru a patra zi în cadrul referendumurilor organizate de Rusia, pe care Kievul și Occidentul le-au catalogat drept un simulacru.
  • Aceștia spun că rezultatele sunt prestabilite și că nu vor recunoaște rezultatele.

Statele Unite au avertizat Moscova de „consecințe catastrofale” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina, după ce Rusia a promis protecție regiunilor ucrainene pe care Moscova pare să le anexeze în urma unor referendumuri criticate pe scară largă.

Cetățenii din patru regiuni ale Ucrainei au votat luni pentru a patra zi în cadrul referendumurilor organizate de Rusia, pe care Kievul și Occidentul le-au catalogat drept un simulacru. Aceștia spun că rezultatele sunt prestabilite și că nu vor recunoaște rezultatele.

Dar prin încorporarea celor patru regiuni – Luhansk și Donețk în est și Zaporojie și Kherson în sud – Moscova ar putea prezenta eforturile Ucrainei de a le recuceri ca fiind atacuri asupra Rusiei însăși, un avertisment pentru Kiev și aliații săi occidentali.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor răspunde la orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei.

Dacă Rusia depășește această linie, vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia”, a declarat Sullivan duminică la televiziunea NBC. Statele Unite vor răspunde în mod decisiv”. Sullivan nu a spus cum va răspunde Washingtonul, dar a precizat că a comunicat în privat Moscovei în detaliu ce ar însemna exact acest lucru”.

Comentariile sale au urmat amenințării nucleare abia voalate de miercuri a președintelui Vladimir Putin, care a declarat că Rusia ar folosi orice armă pentru a-și apăra teritoriul.

Întrebat la sfârșitul săptămânii dacă Moscova ar lua în considerare folosirea armelor nucleare pentru a apăra regiunile anexate, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că teritoriul rusesc, inclusiv cel consacrat mai departe” în Constituția Rusiei în viitor, se află sub protecția deplină a statului”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu crede că Putin a blufat atunci când liderul de la Kremlin a declarat că Moscova ar fi gata să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia.