• SUA au avertizat Coreea de Nord că un atac nuclear ar „duce la sfârșitul regimului Kim”.
  • Kim Jong-un continuă să își intensifice testele de rachete după o serie de lansări în Marea Japoniei în această săptămână.
  • Joi (3 noiembrie), Coreea de Nord a lansat un presupus nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM).

SUA au avertizat Coreea de Nord că un atac nuclear ar „duce la sfârșitul regimului Kim”. Kim Jong-un continuă să își intensifice testele de rachete după o serie de lansări în Marea Japoniei în această săptămână.

La un moment dat, oamenilor din Japonia li s-a spus să se „evacueze” în interior sau în subteran, iar Coreea de Sud a lansat propriile rachete de testare ca răspuns. Joi (3 noiembrie), Coreea de Nord a lansat un presupus nou tip de rachetă balistică intercontinentală (ICBM), deși armata sud-coreeană a declarat că este posibil să fi fost un eșec.

Japonia a calificat lansarea drept „scandaloasă și absolut intolerabilă”. În contextul creșterii tensiunilor în Peninsula Coreeană, oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării (DoD) s-au întâlnit cu omologii lor sud-coreeni.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a spus ministrului sud-coreean al apărării, Lee Jong-sup, în timpul uneia dintre aceste întâlniri: „Orice atac nuclear împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi, inclusiv utilizarea de arme nucleare non-strategice, este inacceptabil și va duce la sfârșitul regimului Kim”.

De asemenea, DoD a publicat săptămâna aceasta „Strategia națională de apărare 2022″, care a reiterat angajamentul Americii de a riposta la orice atac nuclear din partea Coreei de Nord.

Acesta prevedea în parte: „Strategia noastră pentru Coreea de Nord recunoaște amenințarea reprezentată de capacitățile sale nucleare, chimice, de rachete și convenționale și, în special, necesitatea de a clarifica regimului Kim consecințele nefaste în cazul în care acesta ar folosi arme nucleare. Nu există nici un scenariu în care regimul Kim ar putea folosi arme nucleare și să supraviețuiască. Mai mult, vom trage la răspundere regimul pentru orice transfer pe care îl face de tehnologie, material sau expertiză în domeniul armelor nucleare către orice stat sau grup non-statal.”