- Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a numit colaborarea Iran-Rusia o „alianță disperată”.
- Kirby a declarat că Rusia și Iranul au luat în considerare înființarea unei linii de asamblare a dronelor în Rusia pentru conflictul din Ucraina.
- Arabia Saudită și Iranul s-au aflat în tabere opuse într-un război prin procură care durează de ani de zile în Yemen.
Administrația Biden acuză Rusia că se pregătește să furnizeze asistență militară avansată Iranului, inclusiv sisteme de apărare aeriană, elicoptere și avioane de luptă, parte a aprofundării cooperării dintre cele două națiuni, în timp ce Teheranul furnizează drone pentru a sprijini invazia lui Vladimir Putin în Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby, a citat vineri evaluările serviciilor de informații americane pentru aceste acuzații, afirmând că Rusia oferă Iranului „un nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic care transformă relația lor într-un parteneriat de apărare cu drepturi depline”.
Kirby a declarat că Rusia și Iranul au luat în considerare înființarea unei linii de asamblare a dronelor în Rusia pentru conflictul din Ucraina, în timp ce Rusia instruiește piloți iranieni pe avionul de vânătoare Sukhoi Su-35, iar Iranul ar putea primi livrări ale avionului în cursul anului.
„Aceste avioane de luptă vor consolida semnificativ forța aeriană a Iranului în raport cu vecinii săi regionali”, a declarat Kirby. Acuzațiile SUA fac parte dintr-un efort deliberat al SUA de a conduce la izolarea globală a Rusiei, în acest caz vizând națiunile arabe care au căutat să limiteze malevolența regională a Iranului și care nu au adoptat o poziție fermă împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.
La începutul acestui an, administrația Biden a acuzat Arabia Saudită că s-a alăturat Rusiei în conflict prin faptul că a promovat reduceri ale cartelului OPEC+ pentru a crește prețul petrolului, crucial pentru finanțarea efortului de război al Moscovei. Arabia Saudită și Iranul s-au aflat în tabere opuse într-un război prin procură care durează de ani de zile în Yemen.
Kirby a declarat că transferurile de arme încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU și că SUA vor „folosi instrumentele de care dispunem pentru a expune și a întrerupe aceste activități”. Îngrijorările legate de „aprofundarea și un parteneriat de apărare în plină expansiune” între Rusia și Iran vin în contextul în care administrația Biden a acuzat în mod repetat Iranul că a ajutat Rusia în invazia sa în Ucraina.
Administrația afirmă că Iranul a vândut sute de drone de atac rușilor în cursul verii. Kirby a reiterat vineri convingerea administrației că Iranul are în vedere vânzarea a sute de rachete balistice către Rusia, dar a recunoscut că SUA nu au „o vizibilitate perfectă asupra gândirii iraniene cu privire la motivul” pentru care acordul nu a fost consumat.
Ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward, a acuzat vineri Rusia că încearcă să obțină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, în schimbul unui „nivel fără precedent de sprijin militar și tehnic” pentru Teheran.
„Suntem îngrijorați de faptul că Rusia intenționează să furnizeze Iranului mai multe componente militare avansate, ceea ce va permite Iranului să își consolideze capacitatea de înarmare”, a declarat ea. „Așadar, este imperativ ca adevărul despre furnizarea Iranului către Rusia să fie expus și să fie investigat de ONU cât mai curând posibil”.
La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU convocată de Rusia pentru a evalua impactul armelor occidentale pompate în Ucraina, ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a negat din nou că Iranul furnizează arme Ucrainei. „Complexul militar industrial din Rusia poate funcționa perfect și nu are nevoie de ajutorul nimănui, în timp ce industria militară ucraineană nu există practic și este asistată de industria și companiile occidentale”, a declarat el.
Casa Albă afirmă că Rusia a apelat, de asemenea, la Coreea de Nord pentru artilerie, în timp ce războiul de nouă luni continuă. Coreea de Nord a negat această afirmație. Casa Albă a încercat în repetate rânduri să scoată în evidență dependența Rusiei de Iran și Coreea de Nord, o altă națiune în mare măsură izolată pe scena internațională, pentru sprijin în timp ce își continuă războiul împotriva Ucrainei.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a numit colaborarea Iran-Rusia o „alianță disperată”.
„Iranul este acum unul dintre principalii susținători militari ai Rusiei”, a spus el. „Afacerile lor sordide au făcut ca regimul iranian să trimită sute de drone la Moscova, care au fost folosite pentru a ataca infrastructura critică a Ucrainei și pentru a ucide civili. În schimb, Rusia oferă sprijin militar și tehnic regimului iranian, ceea ce va crește riscul pe care acesta îl reprezintă pentru partenerii noștri din Orientul Mijlociu și pentru securitatea internațională.”