• Statele Unite au emis sâmbătă un apel către cetățenii săi să nu vină la aeroportul din Kabul.
  • Un eventual atentat al ISIS poate avea loc pe aeroportul din Kabul, avertizează oficialii din SUA.

Statele Unite ale Americii și-au avertizat cetățenii să nu se deplaseze spre aeroportul din Kabul, capitala afgană, de teama unor eventuale atacuri ale ramurii afgane a grupării Statul Islamic (ISIS), scrie BBC.

Sâmbătă, americanii au emis un anunț de securitate prin care și-a sfătuit cetățenii să evite zona din cauza unor „amenințări de securitate în afara porților”. Conform comunicatului, ar trebui să plece doar acele persoane care au fost îndrumate de către un agent oficial al SUA să se ducă la aeroport.

Reprezentanții Departamentului de Apărare al SUA au menționat că supraveghează evoluția evenimentelor și iau în calcul alte alternative de evacuare.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Și România și-a evacuat cetățenii de pe aeroportul din Kabul și i-a transferat pe cale aeriană în Pakistan, la Islamabad, de teama unui eventual atac al talibanilor. Cei 15 români au fost aduși în țară sâmbătă.

Referitor la pericolul din Kabul, SUA nu au furnizat informații specifice cu privire la eventualul risc al unui asalt al ISIS, iar această organizație nu s-a pronunțat în mod public să atace aeroportul din Kabulul.

Recomandarea Statelor Unite a fost transmisă sâmbătă, pe fondul frământărilor care persistă în exteriorul aeroportului și al unor mărturii legate de persoane care au fost strivite de mulțime la porțile aeroportului în încercarea de a părăsi Afganistanul, după ce au preluat puterea talibanii.

Organizația teroristă a talibanilor a năvălit în țară și a ocupat Kabul, capitala țării, în urmă cu o săptămână. În fiecare zi, la aeroport, s-au adunat mulțimi în încercarea de a se îmbarca la bordul unui avion. Cei care cooperează cu SUA și cu principalii săi parteneri, dar și cei care au susținut campanii pe subiecte precum drepturile omului, se tem că, dacă nu vor putea să plece, ar putea fi victimele răzbunării talibane.

Departamentul Apărării al SUA a precizat sâmbătă, într-o declarație de presă, că 17.000 de oameni au fost evacuați pe calea aerului, inclusiv 2.500 de americani.

Aeroportul internațional se află în prezent în custodia armatei Statelor Unite. Militarii americani contribuie la evacuarea propriilor cetățeni, precum și a celor din alte țări, în special a cetățenilor afgani care au colaborat cu forțele din Occident și care sunt preocupați de siguranța lor sub regimul taliban.

Cu toate acestea, SUA deja au fixat ca termen-limită pentru plecarea soldaților lor ziua de 31 august și nu se știe ce se va petrece după data respectivă.

Talibanii vor un nou Guvern

Cu alte cuvinte, talibanii se străduiesc să își intensifice poziția asupra Afganistanului. Un fondator al grupului taliban, Mollah Abdul Ghani Baradar, a sosit sâmbătă la Kabul și va fi prezent la negocierile pentru înființarea unei noi administrații talibane a noului Emirat Islamic al Afganistanului.

Tot sâmbătă, Uniunea Europeană a anunțat că nu îi va recunoaște pe talibani, a declarat chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă.

Baradar este în prezent cel mai important membru taliban al țării și este de așteptat să joace un rol-cheie în orice administrație condusă de talibani. Un oficial taliban a declarat că mișcarea dorește să stabilească un plan de administrare a Afganistanului în următoarele câteva săptămâni.

Acesta a declarat agenției că nu va fi o democrație ca în Occident, dar că va „proteja drepturile tuturor”.