- În urma discuțiilor telefonice din ultimele zile, SUA au declarat că invazia din partea Rusiei ar avea loc în perioada imediat următoare.
- Ucraina a executat mai multe exerciții tactice în apropierea Crimeei.
- Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a declarat că știrile despre o posibilă invazie răspândesc panică printre cetățeni.
În apropierea Crimeei anexate, Ucraina a executat mai multe exerciții tactice. Acestea au fost organizate special pentru a apăra infrastructura din regiunea HERSON. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a fost prezent și a supravegheat exercițiile. De asemenea, acesta a spus că știrile despre o posibilă invazie răspândesc panică printre cetățeni.
Advertisment
„Aceasta (invazia rusă în Ucraina) poate fi în fiecare zi, așa cum am spus anterior. Avem o mulțime de informații, pentru că ne aflăm la aceste granițe. Sunt granițele noastre, este un teritoriu în afară. Și toate aceste informații ajută doar pentru panică, nu ne ajută.
Vrem să spunem că trebuie să fim pregătiți în fiecare zi și nu a început ieri, a început în 2014. Deci suntem pregătiți și de aceea suntem aici. Și vedeți cum funcționează echipa noastră (forțele de ordine)”, a spus președintele Ucrainei.
Recomandări
În același timp, peste o mie de oameni s-au strâns în centrul Kievului, pentru a-și arăta sprijinul față de autorități. Protestatarii au fluturat steagurile țării și au cerut unitate în fața Rusiei.
„Familia mea a fost întotdeauna pregătită. Avem toate lucrurile adunate de vreo câțiva ani. Sincer, nu îmi este frică, pentru că războiul nu ar începe într-o săptămână”, a spus o tânără din Ucraina.
„Dar suntem siguri că națiunea ucraineana va lua toate măsurile pentru a riposta cu agresorul (Rusia)”, a mai adăugat un cuplu.
Cât de probabilă este invazia asupra Ucrainei
Dan Dungaciu, director ISPRI, a vorbit despre situația tot mai tensionată dintre Rusia și Ucraina. Acesta susține că, deși data începerii războiului ar fi 16 februarie, iar posibilitatea atacului a fost confirmată, Ucraina este sceptică în ceea ce privește aceste afirmații. De asemenea, președintele Ucrainei spune că se pune mult prea multă presiune asupra Capitalei țării.
Mai mult decât atât, Dan Dungaciu a spus că o confirmare din partea lui Vladimir Zelenskiy asupra posibilității atacului ar afecta economia țării. „Dacă invazia este iminentă, el spune că Ucraina pierde bani și se destabilizează în fiecare zi. Bursele funcționează altfel, investitorii se gândesc de două ori, oamenii cheltuie într-un anumit fel. Nu se mai pornesc nici afaceri, nici dezbateri, nici discuții. Practic, totul se suspendă.
(…) Cert este că presiunea este mare. Domnul Zelenski are presiuni și dinspre est, și dinspre vest, și dinspre Federatia Rusă, și dinspre spațiul Occidental să rezolve implementarea acordurilor de la Minsk. Deocamdată, Ucraina spune că nu va accepta o soluționare a acordurilor de la Minsk în termenii Federației Ruse.
Eu cred că nu a fost niciodată problema reală a unei invazii, adică a unei soluționări militare. Presiunea invaziei este, mai degrabă, o presiune pe negociere. Încă suntem într-o diplomație care funcționează. Atât timp cât discută doi președinți (…), nu putem să afirmăm, sub nicio formă, că diplomația s-a oprit.
Faptul că CIA a anunțat pe 16 februarie invazia, acest lucru ne pune pe gânduri, deoarece ceva trebuie să se întâmple până pe 16 februarie. Altminteri, dacă trece ziua de 16 februarie și rușii nu invadează, CIA va avea o problemă de credibilitate”, a mai adăugat directorul ISPRI.
Partenerii noștri