SUA cer în privat Ucrainei să fie deschisă la negocierile cu Rusia

FOTO - Hepta
  • Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia.
  • Potrivit Washington Post, care citează surse la curent cu discuţiile interne, această solicitare a Washingtonului nu are ca scop să oblige Kievul să se aşeze la masa negocierilor.
  • Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne „neclintit şi nezdruncinat” .

Administraţia Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere, a relatat sâmbătă Washington Post.

Ziarul a citat persoane anonime, familiare cu discuţiile, care au declarat că solicitarea oficialilor americani nu vizează împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul îşi menţine sprijinul altor naţiuni care se tem să alimenteze un război pentru mulţi ani de acum încolo.

Washington Post a declarat că discuţiile au ilustrat complexitatea poziţiei administraţiei Biden cu privire la Ucraina, în condiţiile în care oficialii americani au promis public că vor sprijini Kievul cu sume masive de ajutor atât timp cât va fi nevoie” , sperând în acelaşi timp la o rezolvare a conflictului care a afectat puternic economia mondială şi a declanşat temeri de război nuclear.

Faptele vorbesc mai tare decât vorbele  – purtător de cuvânt al Departamentului de Stat

Ziarul a precizat că oficialii americani împărtăşesc evaluarea omologilor lor ucraineni potrivit căreia Putin nu este deocamdată serios în privinţa negocierilor, dar a recunoscut că interdicţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a discuta cu el a generat îngrijorare în unele părţi ale Europei, Africii şi Americii Latine, unde efectele războiului asupra costurilor alimentelor şi combustibilului sunt resimţite cel mai puternic.

Oboseala Ucrainei este un lucru real pentru unii dintre partenerii noştri” , a declarat un oficial american anonim, citat de Washington Post.

Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat vineri, în timpul unei vizite la Kiev, că sprijinul Washingtonului pentru Ucraina va rămâne neclintit şi nezdruncinat” după alegerile parlamentare de marţea viitoare de la mijlocul mandatului, scrie Reuters.