- Secretarul american al Apărării Lloyd Austin, ministrul japonez al Apărării Minoru Kihara și ministrul Apărării din Coreea de Sud Shin Won-sik s-au întâlnit duminică la Singapore, la Summitul anual de Securitate Shangri-La Dialogue.
- Înalții oficiali ai Apărării din cele trei țări au criticat lansările recente de către Coreea de Nord de rachete balistice și un satelit militar spion.
- Cei trei au convenit, de asemenea, să stabilească un cadru trilateral de cooperare în domeniul Securității în 2024.
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au decis să organizeze noi exerciții militare trilaterale în cursul verii. Această decizie a fost luată în timpul unei întâlniri a miniștrilor Apărării celor trei țări, în marja Summitului anual de Securitate Shangri-La Dialogue din Singapore, scrie Reuters.
Declarația comună emisă de Departamentul Apărării SUA a accentuat angajamentul celor trei țări de a întări cooperarea lor trilaterală pentru a asigura pacea și stabilitatea în Peninsula Coreeană, Indo-Pacific și în afara ei.
Cei trei au convenit, de asemenea, să stabilească un cadru trilateral de cooperare în domeniul Securității în 2024.
Noul cadru va include consultări politice la nivel superior, schimb de informații, exerciții trilaterale și cooperare, au declarat oficialii de rang înalt din apărare în declarația comună, adăugând că vor găzdui, de asemenea, prin rotație, o serie de reuniuni trilaterale la nivel înalt începând cu acest an.
Câteva dintre celelalte inițiative se referă la exerciții militare comune, inclusiv lansarea primei iterații a exercițiului Freedom Edge pe mai multe domenii, în această vară.
Înalții oficiali ai Apărării din cele trei țări au criticat lansările recente de către Coreea de Nord de rachete balistice și un satelit militar spion care folosește tehnologia rachetelor balistice, ca o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Totodată, decizia vine pe măsură ce temerile cresc cu privire la posibilele deficiențe ale angajamentului SUA față de regiune, în cazul în care fostul președinte al SUA, Donald Trump, va fi reales în noiembrie.
De asemenea, vine pe fondul îngrijorării că schimbările politice de la Seul și Tokyo ar putea distruge acordurile de cooperare atinse deja.
Într-un semnal al convergenței tot mai mari a celor trei țări cu privire la problema agresiunii chineze, șefii Apărării au menționat și China după nume în declarația lor comună, criticând „comportamentul periculos și agresiv” al acesteia în disputata Marea Chinei de Sud.