• SUA acuză Rusia că vrea producă o înregistrare video cu un atac fals al Ucrainei, pe care să îi folosească ulterior drept pretext pentru a o invada-o.
  • Oficialii americani spun că Rusia a mai avut o abordare similară în 2014, când a plănuit să cucerească peninsula Crimeea.
  • Rusia neagă acuzațiile lansate.

Oficialii SUA au declarat joi că Rusia are planuri avansate prin care vrea să producă o înregistrare video cu un fals atac ucrainean asupra civililor vorbitori de limbă rusă, pe care să o folosească ulterior drept pretext pentru a invada Ucraina.

Credem că Rusia ar produce un videoclip de propagandă foarte grafic, care ar include cadavre și actori care ar înfățișa persoane în doliu și imagini ale unor locații distruse, precum și echipamente militare” făcute să pară arme „furnizate de Occident„, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a primit o replică din partea reporterului Matt Lee de la Associated Press când a descris joi același complot rusesc. Lee l-a presat în mod repetat pe Price să furnizeze dovezi pentru acuzația SUA.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Actori de criză? Serios? E ca și cum ai intra în teritoriul lui Alex Jones acum”, a spus jurnalistul Matt Lee.

Price a declarat că Rusia a organizat atacuri similare de „steaguri false” în trecut și a lansat afirmații false la televiziuni, referitoare la un genocid ucrainean în Crimeea înainte ca Rusia să cucerească peninsula ucraineană în 2014.

Acest lucru este derivat din informații în care avem încredere, iar scopul de a le face publice este de a descuraja Rusia să le pună în aplicare.„, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Oficiali americani au declarat că planul rușilor este suficient de avansat pentru ca aceștia să fi găsit cadavre pe care să le folosească în videoclip și să fi recrutat actori care să joace rolul unor persoane în doliu, conform The New York Times și The Washington Post.

Rusia neagă acuzațiile SUA. Aliații europeni cred că Rusia plănuiește un atac fals

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că SUA și Marea Britanie au avertizat deja în ultimele săptămâni cu privire la comploturile rusești în Ucraina, „dar nu s-a ajuns la nimic”.

Între timp, SUA au împărtășit informațiile cu aliații europeni, iar oficiali de top din domeniul informațiilor au informat joi membrii Congresului cu privire la informațiile clasificate. Senatorii din ambele partide au ieșit din ședință părând convinși că Rusia plănuiește un atac sub steag fals.

Un oficial britanic a declarat pentru Times că Marea Britanie a făcut propria analiză a informațiilor și are o mare încredere că Rusia plănuiește să pună la cale un astfel de atac fals pentru a justifica o invazie. Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că informațiile americane reprezintă „dovezi clare și șocante ale agresiunii neprovocate și ale activității sub acoperire a Rusiei pentru a destabiliza Ucraina”.

Rusia continuă însă să își suplimenteze cele peste 100.000 de trupe staționate în jurul granițelor Ucrainei, inclusiv să trimită mai multe forțe speciale, rachete și avioane de luptă avansate în Belarus, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a mai spus că aceasta este cea mai mare desfășurare rusă acolo de la Războiul Rece încoace.