• Preşedinţia SUA susține că admiterea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică este improbabilă în viitorul apropiat, întrucât ar plasa NATO în război cu Rusia.
  • Anterior, preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că nu va exista unanimitate în cadrul NATO asupra oportunităţii integrării Ucrainei.
  • Volodimir Zelenski a denunţat, cu ocazia summitului de la Vilnius, ceea ce el consideră a fi lipsa de hotărâre” şi slăbiciunea” Alianţei Nord-Atlantice.

Admiterea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică este improbabilă în viitorul apropiat, întrucât ar plasa NATO în război cu Rusia, a comunicat marţi seară Preşedinţia SUA, amintind că Administraţia de la Kiev trebuie să aplice o serie de reforme politice.

Ucraina este în război în acest moment. Deci, apartenenţa la NATO în viitorul apropiat este puţin probabilă, deoarece ar plasa NATO în război cu Rusia”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, conform postului de televiziune CNN şi publicaţiei The Hill.

Anterior, preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat că nu va exista unanimitate în cadrul NATO asupra oportunităţii integrării Ucrainei. Noi avem angajamentul de a apăra fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO. Este un angajament asumat, indiferent de situaţie. Iar, dacă războiul continuă, atunci am fi cu toţii în război cu Rusia. Cred că trebuie să stabilim un parcurs raţional pentru ca Ucraina să se califice să devină membră a NATO”, a argumentat Biden. Poziţii similare au adoptat Germania şi Polonia.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

John Kirby a subliniat că Ucraina va trebui să aplice o serie de reforme pentru a putea deveni membră NATO. Sunt o serie de reforme pe care Ucraina trebuie să le aplice – bună-guvernare, stat de drept, reforme politice. Noi înţelegem că este dificil să fie aplicate aceste reforme în timpul unui război”, a subliniat Kirby.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a denunţat, cu ocazia summitului de la Vilnius, ceea ce el consideră a fi lipsa de hotărâre” şi slăbiciunea” Alianţei Nord-Atlantice. Se pare că nu există deloc voinţa de a adresa Ucrainei invitaţia de a adera la NATO sau de a o face membră a Alianţei”, a afirmat Zelenski.

Sunt frustrări”, a reacţionat John Kirby referitor la acuzaţiile aduse de Zelenski

Cu ocazia summitului de la Vilnius, liderii naţiunilor din NATO au reafirmat că Ucraina va deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice, subliniind însă că integrarea se va produce când va exista unanimitate din partea statelor membre şi când Kievul va îndeplini condiţiile. Guvernul Germaniei nu este de acord cu posibilitatea integrării automate a Ucrainei în NATO nici măcar după încheierea războiului izbucnit prin invazia militară rusă, au declarat oficiali de la Berlin, sub protecţia anonimatului.

Administraţia de la Moscova a avertizat că eventuala admitere a Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică ar genera efecte negative” pentru securitatea Europei, subliniind că Rusia va avea o reacţie fermă”.

Citește și: