• Rezoluția de 45 de zile a fost propusă de președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy.
  • Proiectul de lege are însă nevoie de aprobarea camerei superioare, Senatul, înainte de a fi semnat de președinte.
  • Democrații au o majoritate de un singur loc în Senat, iar acordarea de ajutor american Ucrainei ar putea fi un punct de blocaj acolo.

Camera Reprezentanților din SUA a aprobat un proiect de lege de finanțare temporară menit să evite o închidere a guvernului care ar trebui să înceapă la miezul nopții. Acesta include fonduri pentru dezastre, dar niciun ajutor american pentru Ucraina, informează BBC.

Rezoluția de 45 de zile a fost propusă de președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, după o rebeliune a colegilor republicani de linie dură care controlează camera.

Proiectul de lege are însă nevoie de aprobarea camerei superioare, Senatul, înainte de a fi semnat de președinte. Democrații au o majoritate de un singur loc în Senat, iar acordarea de ajutor american Ucrainei ar putea fi un punct de blocaj acolo.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dacă nu se ajunge la un acord, va intra în vigoare cea de-a patra închidere care a avut loc în ultimul deceniu și va afecta în mod semnificativ orice, de la călătoriile aeriene la licențele de căsătorie. Majoritatea angajaților guvernamentali vor fi concediați fără plată, iar unele programe de asistență alimentară ar putea fi oprite.

Numeroasele încercări de a ajunge la un consens asupra unui nou pachet de finanțare federală au eșuat. Prelungirea temporară, cunoscută sub numele de „continuing resolution” (CR), a avut nevoie de sprijinul a două treimi din Camera Reprezentanților pentru a fi aprobată, datorită unui mecanism rapid pentru a fi aprobată înainte de termenul limită de la miezul nopții.

Pachetul de finanțare al SUA urmează să expire la 1 octombrie, la începutul anului financiar al guvernului federal american. În lipsa unui nou acord, mii de angajați federali din întreaga țară vor fi puși în concediu fără plată, inclusiv membrii forțelor armate, cei care controlează traficul aerian și cei care lucrează în centrele de îngrijire a copiilor.

Citește și: