• Uciderea țintită a lui Zawahiri are loc la un an de la retragerea militară a SUA din Afganistan.
  • Al- Zawahiri a fost unul dintre artizanii atacurilor împotriva Statelor Unite la 11 septembrie 2001.
  • Un oficial a afirmat că al-Zawahiri a fost singura persoană ucisă în atac și că niciun membru al familiei sale nu a fost rănit.

Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă la nivel mondial după moartea șefului Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri. Ieri, președintele Joe Biden a anunțat că cel mai căutat terorist Ayman al-Zawahiri a fost ucis într-un atac cu dronă la Kabul și a adăugat că s-a făcut dreptate.

La 31 iulie 2022, Statele Unite au efectuat o lovitură de precizie împotriva terorismului în Afganistan care l-a ucis pe Ayman al-Zawahiri, adjunctul lui Osama bin Laden și succesorul acestuia la conducerea Al-Qaida. Al- Zawahiri a fost unul dintre artizanii atacurilor împotriva Statelor Unite la 11 septembrie 2001 și continuase să își îndemne adepții să atace Statele Unite, se arată în alerta Departamentului de Stat american de marți.

În urma morții lui al-Zawahiri, susținătorii Al-Qaida sau ai organizațiilor teroriste afiliate acesteia ar putea căuta să atace instalații, personal sau cetățeni americani. Întrucât atacurile teroriste au loc adesea fără avertisment, cetățenii americani sunt încurajați să mențină un nivel ridicat de vigilență și să practice o bună cunoaștere a situației atunci când călătoresc în străinătate, se mai arată în comunicat. Zawahiri, unul dintre cei mai căutați teroriști din lume și creierul atacurilor de la 11 septembrie 2001, a fost ucis sâmbătă într-un atac cu dronă efectuat de SUA în capitala afgană Kabul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Zawahiri, un chirurg egiptean, a fost profund implicat în planificarea atentatelor de la 11 septembrie și a acționat, de asemenea, ca medic personal al lui Osama Bin Laden.

Lovitura a fost condusă de Agenția Centrală de Informații (CIA) și a fost efectuată de o dronă a Forțelor Aeriene. Un oficial a afirmat că al-Zawahiri a fost singura persoană ucisă în atac și că niciun membru al familiei sale nu a fost rănit.

Între timp, talibanii au confirmat uciderea lui Zawahiri și au condamnat atacul cu dronă efectuat de Statele Unite la Kabul în weekend. Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că a avut loc un atac asupra unei reședințe din capitală și l-a numit o încălcare a principiilor internaționale”.

O explozie puternică a răsunat în Kabul duminică dimineața

O casă a fost lovită de o rachetă în Sherpoor. Nu au existat victime, deoarece casa era goală, afirmase anterior Abdul Nafi Takor, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că talibanii au încălcat grav Acordul de la Doha prin găzduirea și adăpostirea șefului Al-Qaeda.

Prin găzduirea și adăpostirea liderului Al-Qaida la Kabul, talibanii au încălcat în mod grosolan Acordul de la Doha și asigurările repetate date lumii că nu vor permite ca teritoriul afgan să fie folosit de teroriști pentru a amenința securitatea altor țări, a declarat Blinken într-un comunicat.

SUA și talibanii au semnat un acord de pace în februarie 2020, sub președinția fostului președinte american Donald Trump. Acordul prevedea retragerea trupelor americane de pe teritoriul afgan, iar talibanii urmau să reducă violența și să garanteze că teritoriul său nu va fi un refugiu sigur pentru teroriști.
În declarație, Blinken a afirmat că talibanii au trădat, de asemenea, poporul afgan și propria lor dorință declarată de recunoaștere din partea comunității internaționale și de normalizare a legăturilor.

Uciderea țintită a lui Zawahiri are loc la un an de la retragerea militară a SUA din Afganistan și de la preluarea țării de către talibani. Biroul Federal de Investigații a adăugat o legendă decedată sub imaginea de profil a șefului Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, pe site-ul său.