• Avertismentul marchează cel mai înalt nivel, nivelul 4, al alertelor emise de Departamentul de Stat.
  • Cetățenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat. Acționați cu prudență sporită din cauza riscului de detenții abuzive”.
  • Statele Unite și-au îndemnat cetățenii să părăsească țara la câteva zile după invazie și din nou cu un avertisment de securitate în septembrie.

SUA au emis luni un avertisment la cel mai înalt nivel prin care le recomandă cetățenilor americani să părăsească imediat Rusia și să înceteze să mai călătorească în această țară, în contextul în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei vecine continuă, invocând riscuri de hărțuire și detenție abuzivă pentru americani în mod special.

Nu călătoriți în Rusia din cauza consecințelor imprevizibile ale invaziei neprovocate la scară largă a Ucrainei de către forțele militare rusești, a potențialului de hărțuire și de selectare a cetățenilor americani pentru detenție de către oficialii de securitate ai guvernului rus, a aplicării arbitrare a legii locale, a zborurilor limitate către și dinspre Rusia, a capacității limitate a ambasadei de a asista cetățenii americani din Rusia și a posibilității de terorism”, se arată în alertă.

Cetățenii americani care locuiesc sau călătoresc în Rusia ar trebui să plece imediat. Acționați cu prudență sporită din cauza riscului de detenții abuzive”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Avertismentul marchează cel mai înalt nivel, nivelul 4, al alertelor emise de Departamentul de Stat, care variază de la exercitarea precauției până la încetarea tuturor călătoriilor. Acesta intervine în contextul în care războiul dintre Rusia și Ucraina se apropie de prima aniversare, la 24 februarie, și pe fondul îngrijorărilor că Moscova adună trupe pentru o ofensivă care ar putea coincide cu acest moment de un an.

Statele Unite și-au îndemnat cetățenii să părăsească țara la câteva zile după invazie și din nou cu un avertisment de securitate în septembrie, în timp ce Moscova a ordonat chemarea forțelor de rezerviști pentru a-și reînnoi avansurile împotriva Ucrainei.

Cuvântul de precauție cu privire la detențiile abuzive vine în urma schimbului de prizonieri de profil înalt dintre traficantul de arme rus Viktor Bout și vedeta americană de baschet Brittney Griner, care fusese condamnată la nouă ani într-o colonie penală din Rusia pentru posesie de droguri. Procesul și sentința lui Griner au fost criticate de SUA și au ridicat în slăvi situația fostului pușcaș marin american Paul Whelan, care este deținut de Moscova sub suspiciunea de spionaj.