• Nou ajutor militar al SUA pentru Ucraina.
  • Acest ajutor, care se ridică 400 milioane de dolari, cuprinde patru sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS şi muniţii.
  • Washingtonul a oferit deja 6,9 miliarde de dolari în asistență militară Kievului de când a început invazia rusă.

Statele Unite ale Americii au anunțat vineri un nou ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv lansatoare de rachete și obuze. Acest ajutor va îmbunătăți capacitatea Ucrainei de a viza depozitele de arme și lanțul de aprovizionare al armatei ruse, scriu mai multe publicații străine.

Ajutorul de 400 de milioane de dolari include patru sisteme de lansare de rachete multiple Himars și muniție, care au permis deja forțelor ucrainene să atace ținte – cum ar fi depozitele de muniție – cu rachete trase în afara raza de acțiune a artileriei ruse, a declarat un oficial al Pentagonului.

Cu sistemele HIMARS, „Ucraina a reușit să lovească ținte rusești mai departe de linia frontului și să perturbe operațiunile de artilerie rusă”, a explicat înaltul oficial.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Armata ucraineană va avea în total 12 sisteme HIMARS

Pachetul de ajutoare include și o mie de obuze de 155 mm pentru piese de artilerie furnizate de aliații occidentali ai Kievului.

Aceste obuze sunt „mai eficiente” pentru că sunt mai precise și au o rază de acțiune mai mare decât cele furnizate până acum, a spus oficialul Pentagonului.

El nu a confirmat dacă acestea erau obuze ghidate Excalibur, care pot atinge cu precizie ținte aflate la peste 40 de kilometri, fabricate în Statele Unite și deja livrate de Canada în Ucraina.

Datorită primelor sisteme HIMARS livrate luna trecută, experții militari estimează că armata ucraineană a reușit să distrugă mai mult de 10 depozite de muniții rusești instalate în spatele liniei frontului în estul țării.

Rușii fac progrese limitate, obținute cu greu, cu costuri semnificative în unele zone mici din Dombas, rămân în urmă cu atingerea obiectivelor lor”, a spus oficialul american.

Sistemele HIMARS le-au permis ucrainenilor să „perturbe în mod semnificativ capacitatea rușilor de a avansa”, a spus el.

Washingtonul a oferit deja 6,9 miliarde de dolari în asistență militară Kievului de când a început invazia rusă.