• Rusia a mai participat la expoziție și înainte, dar în acest an, prezența sa este deosebit de sensibilă.
  • SUA nu au reușit să își convingă partenerii regionali din Orient să ia partea.
  • Rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia.

În cadrul unei expoziții internaționale majore de apărare din Emiratele Arabe Unite din această săptămână, ascunsă într-un colț îndepărtat, o structură mare de culoare mov pe care se află numele Rusiei a fost ridicată departe de ochii celor mai mulți vizitatori. Dar ceea ce o diferențiază de alte târguri de armament importante sunt participanții săi. Printre invitați se numără oficiali militari și producători din țări care nu sunt prietene între ele. La același eveniment sunt prezenți delegați din China și SUA, Rusia și Ucraina, India și Pakistan și Israel și statele arabe.

Expoziția internațională bienală de apărare (IDEX) din capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, este cea mai mare conferință de apărare din Orientul Mijlociu, cu participarea a peste 1.300 de expozanți din 65 de țări.

Opt firme rusești producătoare de arme expun la târg, printre care Kalashnikov Group și Rosoboronexport. Într-o declarație pentru CNN, IDEX s-a declarat mândru că ediția din acest an este cea mai mare din istoria de 30 de ani a evenimentului”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Rusia a mai participat la expoziție și înainte, dar în acest an, prezența sa este deosebit de sensibilă. La un an de când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei, actul de echilibru al EAU la IDEX demonstrează o politică mai largă în întregul Orient Mijlociu de neutralitate discretă, precum și incapacitatea Statelor Unite de a-și convinge aliații din Orientul Mijlociu să se alăture taberei occidentale.

A fost clar încă de la începutul invaziei rusești, în urmă cu un an, că partenerii regionali ai Americii din Orientul Mijlociu… nu aveau de gând să ia partea sau să se implice în competiția marilor puteri și în rivalitatea strategică care a căpătat un caracter mai dur din 2022″, a declarat Kristian Ulrichsen, politolog la Institutul Baker al Universității Rice din Houston, Texas.

Așadar, în această măsură, SUA nu au reușit să își convingă partenerii regionali să ia partea”, a spus el. Statele bogate în energie din Golf au beneficiat de creșterea prețurilor adusă de războiul din Ucraina, care a adăugat zeci de miliarde de dolari în visteria lor.

Toți cei șase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului, din care fac parte Arabia Saudită, Oman, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar și Bahrain, au înregistrat excedente bugetare în 2022 pentru prima dată în ultimii opt ani. Alianța Arabiei Saudite cu Rusia în cadrul cartelului petrolier OPEC i-a permis, de asemenea, să aibă un control mai bun asupra prețurilor globale ale țițeiului, sfidând SUA.

În Emiratele Arabe Unite, piața imobiliară din Dubai a cunoscut un boom, deoarece rușii s-au adunat în centrul regional de afaceri, cumpărând proprietăți și deschizând afaceri.

De asemenea, rușii au devenit anul trecut principalii cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia, potrivit publicației turcești Daily Sabah, care citează date ale Institutului turc de statistică.