• În cadrul discuțiilor purtate marți în Siem Reap, Cambodgia, șeful Pentagonului a cerut, de asemenea, ca cele două părți să mențină liniile de comunicare deschise.
  • Wei și Austin au vorbit ultima dată în iunie, în Singapore, când cea mai mare parte a conversației s-a axat pe Taiwan.
  • Secretarul Austin a subliniat necesitatea de a gestiona în mod responsabil competiția și de a menține liniile de comunicare deschise”, potrivit declarației.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a îndemnat China să evite acțiunile destabilizatoare” față de Taiwan, în cadrul primei sale întâlniri față în față cu ministrul Apărării, Wei Fenghe, de la vizita președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, la Taipei în luna august.

În discuțiile purtate marți în Siem Reap, Cambodgia, șeful Pentagonului a cerut, de asemenea, ca cele două părți să mențină liniile de comunicare deschise și a avertizat asupra comportamentului din ce în ce mai periculos” al avioanelor militare chineze în regiunea Indo-Pacific, potrivit unei declarații a oficialilor americani după încheierea întâlnirii.

Secretarul Austin a subliniat necesitatea de a gestiona în mod responsabil competiția și de a menține liniile de comunicare deschise”, potrivit declarației.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Întâlnirea reprezintă cel mai recent efort de a pune relația SUA-China pe o bază mai stabilă, după primele discuții personale dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden, săptămâna trecută, în Indonezia. În timp ce cele două părți nu au rezolvat diferențele profunde privind Taiwanul, drepturile omului, restricțiile impuse de SUA asupra exporturilor de tehnologie sau alte probleme, ele au încercat cel puțin să restabilească legături rudimentare care să împiedice accidentele sau dezacordurile să scape de sub control.

Statele Unite au urmărit cu îngrijorare crescândă cum China și-a dezvoltat armata, transformând-o într-una dintre cele mai puternice forțe de luptă din lume. Săptămâna trecută, SUA au recunoscut public pentru prima dată că China a instalat noi rachete balistice cu rază de acțiune mai mare pe cele șase submarine cu propulsie nucleară, ceea ce îi permite să lovească SUA continentale de la o distanță mult mai mică de propriile țărmuri.

Wei și Austin au vorbit ultima dată în iunie, în Singapore, când cea mai mare parte a conversației s-a axat pe Taiwan, problema cea mai dificil de rezolvat între cele două părți. Declarațiile repetate ale președintelui Biden, potrivit cărora SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat, au alarmat oficialii chinezi și au semnalat pentru mulți o schimbare în decenii de politică americană cunoscută sub numele de ambiguitate strategică”, în care Washingtonul nu spunea cum ar răspunde.