• Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
  • 50 de prizonieri ucraineni au fost uciși într-o închisoare din Ucraina.
  • Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a transmis condoleanțe omologului său ucrainean Dmytro Kuleba pentru moartea a 50 de prizonieri ucraineni într-o închisoare din autoproclamata Republică Populară Donețk și a promis că Washingtonul va trage la răspundere Moscova pentru atrocitățile sale.

Conversația dintre Blinken și Kuleba a avut loc vineri, după ce s-a aflat despre atacul asupra închisorii, situată în orașul Elenovka (cunoscut și sub numele de Olenivka în ucraineană), a precizat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-un comunicat.

În timpul convorbirii, a precizat Price, Blinken a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a trage Rusia la răspundere pentru atrocitățile pe care forțele sale le-au comis împotriva poporului ucrainean. Atacul s-a soldat cu 40 de morți, potrivit estimărilor ucrainenilor, deși atât Washingtonul, cât și Moscova au estimat la 50 numărul prizonierilor uciși.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Ucraina dă vina pe mercenarii de la compania militară privată rusă Wagner. Între timp, Rusia și separatiștii pro-ruși acuză Kievul și Washingtonul, susținând că atacul a fost efectuat cu rachete HIMARS furnizate de SUA armatei ucrainene. Ucraina a cerut ONU și Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) să trimită o misiune în Donețk pentru a investiga atacul.

Departamentul de Stat al SUA s-a limitat în declarația sa la învinuirea Rusiei și nu a analizat dacă operațiunea a fost orchestrată de Wagner. De asemenea, Blinken a vorbit vineri la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în primul său contact de la începutul conflictului, și i-a cerut acestuia să accepte propunerea sa de a-i elibera pe cei doi americani reținuți în Rusia, Brittney Grinner și Paul Whelan.