• Statele Unite au propus un plan în trei părți pentru a încetini luptele în Gaza.
  • Membri ai guvernului israelian, inclusiv Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, s-au opus încheierii oricărui acord înainte ca Hamas să fie distrus.
  • Războiul a început în octombrie, când atacatorii Hamas au lansat un atac asupra Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 252 de persoane ca ostatici în Gaza. 

Statele Unite au „toate așteptările” ca Israelul să accepte o propunere de încetare a focului care ar începe cu o încetare a ostilităților în Gaza timp de șase săptămâni, dacă Hamas acceptă acordul, a declarat un înalt oficial al Casei Albe, conform BBC.

Planul în trei părți prezentat săptămâna trecută de Președintele Joe Biden ar urma să prevadă, de asemenea, un „val” de ajutor umanitar, precum și un schimb al unor ostatici cu prizonieri palestinieni înainte de a se pune capăt definitiv războiului.

Cu toate acestea, propunerea a întâmpinat o opoziție vocală din partea unor membri ai guvernului israelian. Negocierile au loc în timp ce luptele continuă în Rafah, care a fost supus unor intense atacuri aeriene israeliene în weekend.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Potrivit UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, toate cele 36 de adăposturi ale sale din zona Rafah sunt goale după ce locuitorii au fost nevoiți să fugă. Se estimează că alte 1,7 milioane de persoane sunt strămutate în Khan Younis și în părți din centrul Gaza.

Duminică dimineață, în cadrul unui interviu acordat postului ABC News, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA au „toate așteptările” ca Israelul să „spună da” la acordul de încetare a focului propus, dacă Hamas acceptă.

„Așteptăm un răspuns oficial din partea Hamas”, a spus el, adăugând că SUA speră ca ambele părți să fie de acord să înceapă prima fază a planului „cât mai curând posibil”.

În timpul acestei pauze inițiale de șase săptămâni în lupte, Kirby a declarat că „cele două părți se vor așeza la masă și vor încerca să negocieze cum ar putea arăta faza a doua și când ar putea începe”.

Duminică târziu, Secretarul de Stat american Antony Blinken a făcut apeluri separate către Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant și către membrul cabinetului de război Benny Gantz pentru a face lobby în favoarea acordului.

Blinken „a lăudat Israelul pentru propunere”, subliniind că Hamas ar trebui să accepte acordul „fără întârziere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Acesta a mai adăugat că diplomatul de top al Americii a spus că „propunerea ar avansa interesele de securitate pe termen lung ale Israelului”. Cu toate acestea, sâmbătă, doi Miniștri israelieni de extremă-dreapta au amenințat că vor demisiona și vor prăbuși coaliția de guvernare a țării dacă premierul Benjamin Netanyahu va accepta acordul.

Ministrul de Finanțe, Bezalel Smotrich, și Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, au declarat că se opun încheierii oricărui acord înainte ca Hamas să fie distrus.

În mod similar, Netanyahu a insistat că nu va exista o încetare a focului până când capacitățile militare și de guvernare ale Hamas nu vor fi distruse și până când toți ostaticii nu vor fi eliberați.

Hanoch Milwidsky, un membru de rang înalt al Knessetului din partea Partidului Likud al lui Netanyahu, a declarat duminică pentru BBC că această coaliția de guvernare a Israelului este unită în opoziția față de acest acord, pe care l-a numit „complet inacceptabil”.

„Matematica guvernului israelian nu s-a schimbat – asta înseamnă că Hamas nu mai poate conduce Gaza, nu mai poate avea nicio capacitate, nici militară, nici civilă, de a fi la putere, iar toți ostaticii trebuie să se întoarcă”, a spus Milwidsky. „Războiul nu se va opri până când aceste cereri nu vor fi îndeplinite”.

La rândul său, Kirby a declarat că serviciile de informații americane consideră în prezent că Hamas a fost degradată din punct de vedere militar în așa măsură încât nu mai poate repeta un atac precum cel pe care luptătorii săi l-au efectuat la 7 octombrie.

„Nu am spus că nu reprezintă în continuare o amenințare viabilă pentru poporul israelian. Bineînțeles că o reprezintă”, a spus el. „Dar ei nu au capacitățile militare pentru a face ceea ce au făcut”.

Într-o altă evoluție, duminică, guvernul din Maldive a anunțat că va interzice accesul cetățenilor israelieni în arhipelagul insular din Oceanul Indian, ceea ce a determinat la rândul său un avertisment din partea Ministerului israelian de Externe că cetățenii săi ar trebui să evite țara. Aproximativ 11.000 de israelieni au vizitat Maldivele anul trecut – mai puțin de 1% din totalul sosirilor de turiști.

Mai mult de 36.000 de persoane au fost ucise în Gaza de la începutul conflictului, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Războiul a început în octombrie, când atacatorii Hamas au lansat un atac fără precedent asupra Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane și luând 252 de persoane ca ostatici în Gaza.

În SUA, Președintele Biden s-a confruntat cu critici interne tot mai mari privind nivelul de sprijin al SUA pentru Israel, precum și cu apeluri pentru a face mai mult pentru a încuraja părțile aflate în conflict să negocieze.

Citește și