• Peste 2.000 de persoane au ajuns la granița Statelor Unite ale Americii cu Mexicul în ultimele zece zile.
  • Sosirile bruște în Tijuana reprezintă o provocare imediată pentru polițiștii de frontieră americani, care se pregătesc deja pentru un val de migrație neautorizată din țări precum Honduras și Haiti.
  • Statele Unite trebuie să găsească o modalitate de a găzdui mii de oameni care fug de invazia rusească.

SUA se confruntă în prezent cu un nou val de refugiați ucraineni la granița de sud, cu peste 2.000 de sosiri în ultimele zece zile, relatează The New York Times.

Creșterea bruscă a numărului de migranți ucraineni, care se alătură celor din alte țări din întreaga lume, reprezintă o „provocare imediată” pentru oficialii de frontieră din SUA, scrie Times, având în vedere că autoritățile se așteaptă deja la un val de activitate odată ce ordinul restrictiv de sănătate publică va fi ridicat la sfârșitul lunii mai. Noile sosiri evidențiază, de asemenea, inechitatea rasială de la frontieră, unde migranții europeni sunt tratați mai favorabil decât cei din alte regiuni.

Cu doar o săptămână în urmă, doar 50 de refugiați ucraineni își găsiseră drumul spre orașul de frontieră mexican Tijuana. Dar, la scurt timp, acest număr a crescut la 500, apoi la 1.200, scrie Times. A fost construită o tabără improvizată, iar „zeci de voluntari vorbitori de limbă rusă, organizații religioase și grupuri private” au intervenit pentru a oferi hrană, adăpost și îngrijiri medicale refugiaților.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

O mare parte din problemă provine din promisiunea SUA de a accepta 100.000 de refugiați din Ucraina fără a detalia cum va face acest lucru, scrie Times. Așa că, în schimb, cei care au rude și prieteni în SUA au plătit mii de dolari doar pentru a călători în Mexic, unde pot intra fără viză.

Guvernul „a făcut un anunț și nu avea niciun program în vigoare”, a declarat voluntarul Olya Krasnykh din California.
Între timp, experți externi se întreabă de ce migranții ucraineni au prioritate față de cei din America Centrală și din alte părți”, scrie Times.

„Decizia președintelui Biden de a primi refugiații ucraineni care caută siguranță în Statele Unite este un lucru corect”, a declarat Blaine Bookey, de la Center for Gender and Refugee Studies. Dar „nu există nicio modalitate de a privi ceea ce se întâmplă la granița sudică altfel decât pe criterii rasiale”.