• Atacurile au avut loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken va călători în Egipt, Israel și Cisiordania în acest weekend.
  • El se va întâlni la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe Eli Cohen.
  • Nouă palestinieni, inclusiv cel puțin un civil, au fost uciși joi în Jenin.

Statele Unite s-au declarat joi profund îngrijorate” după ce Israelul a desfășurat o operațiune militară în orașul Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, îndemnând toate părțile” la detensionare, după ce palestinienii au murit.

Deplângem pierderea de vieți nevinovate, precum și rănirea civililor și suntem profund îngrijorați de ciclul de violență din Cisiordania”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, într-o declarație scrisă.

Subliniem nevoia urgentă ca toate părțile să de-escaladeze, să prevină alte pierderi de vieți omenești în rândul civililor și să colaboreze pentru a îmbunătăți situația de securitate din Cisiordania”, a mai spus el. Palestinienii și israelienii merită în egală măsură să trăiască în siguranță și securitate”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Declarația a menționat că nouă palestinieni, inclusiv cel puțin un civil, au fost uciși joi în Jenin, adăugând: Recunoaștem provocările de securitate foarte reale cu care se confruntă Israelul și Autoritatea Palestiniană și condamnăm grupurile teroriste care planifică și desfășoară atacuri împotriva civililor.”

Armata israeliană a desfășurat joi o ofensivă militară de amploare în tabăra de refugiați din Jenin, în nordul Cisiordaniei, care s-a soldat cu nouă morți, zeci de răniți și pagube mari la clădiri și proprietăți.

Atacurile au avut loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken va călători în Egipt, Israel și Cisiordania în acest weekend. El se va întâlni la Ierusalim cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, cu ministrul de externe Eli Cohen și cu alți înalți oficiali pentru a discuta despre sprijinul constant al SUA pentru securitatea Israelului, în special împotriva amenințărilor din partea Iranului”, a precizat Departamentul de Stat.