- Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a semnalat în această săptămână că SUA și aliații săi occidentali au dificultăți în a ține pasul cu cererea Ucrainei pentru armamentul avansat .
- Acest semnal reflectă scăderea livrărilor pentru Ucraina și teama de la Casa Albă de o escaladare care ar putea duce la un război între SUA și Rusia.
- În unele cazuri, acest lucru înseamnă că SUA vor începe probabil să satisfacă cererea de armament a Ucrainei trimițând înlocuitori de nivel inferior.
Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a semnalat în această săptămână că SUA și aliații săi occidentali au dificultăți în a ține pasul cu cererea Ucrainei pentru armamentul avansat de care are nevoie pentru a respinge invazia Rusiei. Acest semnal reflectă scăderea livrărilor pentru Ucraina și teama de la Casa Albă de o escaladare care ar putea duce la un război între SUA și Rusia.
Advertisment
Riscul reducerii stocurilor americane de muniții de înaltă performanță a fost semnalat aproape de când SUA au început să contribuie la apărarea Ucrainei. Acum, la aproape opt luni de la începerea războiului, experții intervievați de Fox News Digital spun că SUA se află la sau foarte aproape de sfârșitul capacității de a le oferi.
Aceștia au fost de acord că remarcile lui Austin indică faptul că stocul inițial al munițiilor de înaltă performanță, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMAR, rachetele antitanc Javelin, rachetele antiaeriene Stingers și obuzierele M-777, s-a terminat. Aceste surse au declarat că este posibil să existe doi factori care contribuie la această realitate.mUn factor este problema pe care Austin a abordat-o direct săptămâna aceasta – SUA nu mai are prea multe echipamente pe care le poate preda Ucrainei.
Recomandări
La o conferință de presă de miercuri, Austin a fost întrebat dacă SUA și alte națiuni sunt îngrijorate de posibilitatea de a ajunge la un nivel atât de scăzut al livrărilor interne de muniții critice încât să nu mai poată ajuta Ucraina. Austin a evitat întrebarea subliniind că există dorința de a furniza Ucrainei ceea ce are nevoie, dar nu a spus dacă aliații Ucrainei pot livra efectiv.
„Ei bine, cu siguranță nu este o chestiune de lipsă de voință”, a răspuns Austin.
Austin tocmai încheiase o întâlnire cu oficiali din zeci de țări cu privire la nevoile de muniții ale Ucrainei. În timp ce descria această întâlnire, el a vorbit din nou despre voință, dar a lăsat să se înțeleagă că există o capacitate tensionată de a furniza mai mult pentru Ucraina, care consumă munițiile mai repede decât poate aliații să le livreze.
„Vom produce și vom livra aceste capacități extrem de eficiente în cursul lunilor următoare – și în unele cazuri ani – chiar și în timp ce vom continua să răspundem în timp real celor mai presante cerințe de autoapărare ale Ucrainei”, a declarat Austin cu privire la cel mai recent angajament de a trimite HIMARS, vehicule, sisteme radar și alte echipamente.
Mark Cancian este consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale și a lucrat timp de șapte ani în domeniul achizițiilor publice pentru Departamentul Apărării pentru Biroul de Management și Buget. Evaluarea sa, bazată pe nivelurile de inventar, capacitatea industrială și informațiile furnizate de administrația Biden, este că SUA are rezerve „limitate” de HIMAR, Javelin, Stinger și obuziere M-777.
„Există unele zone în care suntem practic la fundul butoiului”, a declarat el pentru Fox News Digital.
În unele cazuri, acest lucru înseamnă că SUA vor începe probabil să satisfacă cererea de armament a Ucrainei trimițând înlocuitori de nivel inferior, cum ar fi Howitzeri mai ușori, care sunt utilizabili, dar nu sunt ceea ce dorește Ucraina. În alte cazuri, este posibil ca SUA să nu aibă prea multe de oferit – Cancian a declarat că, deși se vorbește despre faptul că SUA ar putea furniza mai multe echipamente de apărare aeriană, nu există prea multe lucruri pe care SUA le pot oferi în acest domeniu.
Cancian a spus că interpretează comentariile lui Austin ca pe un semn că zilele în care SUA dădeau Ucrainei cele mai bune arme au trecut.
„A confirmat ceea ce cred eu, că vom continua să sprijinim Ucraina, dar va trebui să o facem în moduri diferite, cum ar fi furnizarea de înlocuitori, sau s-ar putea să trebuiască să cumpărăm lucruri de la alte persoane, sau va dura mai mult timp”, a spus el. „Că nu va fi chiar la fel”.
El a spus că acest lucru riscă să creeze ceea ce el a numit o „grădină zoologică de echipamente NATO” în Ucraina – un număr relativ mic de multe tipuri de echipamente care ar putea crea probleme de compatibilitate.
O parte dintre cei de la Capitol Hill interpretează diferit remarca lui Austin, ceea ce duce în mare parte la același rezultat – că administrația Biden încetinește în mod intenționat transferul de muniții critice către Ucraina, deoarece este din ce în ce mai preocupată de întârzierea unui conflict direct cu Rusia.
Partenerii noștri