• Japonia, care este puternic dependentă de importurile de petrol, s-a confruntat cu aprovizionarea limitată cu energie.
  • Suzuki și-a exprimat anterior, marți, îngrijorarea cu privire la scăderea yenului.
  • Yellen și Suzuki au îndemnat, de asemenea, China și alte țări care nu sunt membre ale Clubului creditorilor de la Paris să coopereze în ceea ce privește reducerea datoriei pentru țările cu venituri mici aflate în dificultate.

Cei mai importanți oficiali economici din SUA și Japonia s-au angajat să colaboreze pentru a face față creșterii prețurilor la alimente și energie, reiterându-și în același timp condamnarea războiului Rusiei din Ucraina.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și ministrul japonez de finanțe, Shunichi Suzuki, au declarat marți că războiul a sporit volatilitatea cursului de schimb, ceea ce reprezintă un risc pentru stabilitatea economică și financiară. Cele două părți s-au angajat să colaboreze în ceea ce privește problemele valutare, în conformitate cu angajamentele lor ca membri ai Grupului celor șapte (G7) și ai Grupului celor 20 (G20).

Vom continua să ne consultăm îndeaproape cu privire la piețele valutare și să cooperăm, după caz, în ceea ce privește chestiunile valutare, în conformitate cu angajamentele noastre din cadrul G7 și G20″, au afirmat cele două părți într-o declarație comună după întâlnirea de la Tokyo.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI

Cei doi lideri au condamnat în comun războiul neprovocat, nejustificat și ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei și au declarat că vor colabora pentru a sprijini Kievul în depășirea provocărilor sale economice. În declarația comună se spune că ambele părți au salutat, de asemenea, eforturile de a urmări plafonarea prețurilor la petrolul rusesc acolo unde este cazul, dar nu a inclus un acord concret pentru un astfel de sistem.

Washingtonul a sugerat ca Moscova să fie împiedicată să folosească prețurile mai mari ale petrolului pentru a finanța războiul, pe fondul avertismentelor că prețul global al petrolului ar putea crește cu 40%, ajungând la aproximativ 140 de dolari pe baril, în lipsa unui plafon. Un oficial de rang înalt al Trezoreriei americane a sugerat marți că un plafon de preț care să acopere costul marginal de producție al Rusiei ar putea stimula Moscova să continue să exporte petrol, privând-o în același timp de venituri pentru finanțarea războiului.

Japonia, care este puternic dependentă de importurile de petrol, s-a confruntat cu aprovizionarea limitată cu energie, parțial ca urmare a războiului și a scăderii valorii yenului în raport cu dolarul american.

Suzuki și-a exprimat anterior, marți, îngrijorarea cu privire la scăderea yenului, afirmând că guvernul va urmări și mai atent piața valutară, în timp ce va ține legătura cu Banca Japoniei.