• Canalele de comunicare dintre Washington și Kremlin rămân deschise, a fost confirmat.
  • Vorbind la un eveniment la New York, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că este în „interesul” SUA să rămână în contact cu Moscova.
  • Luni, secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat că SUA își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia.

Vorbind la un eveniment la New York, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că este în interesul” SUA să rămână în contact cu Moscova, dar oficialii sunt „cu ochii limpezi cu cine avem de-a face”, relatează BBC.

Acest lucru vine în contextul în care Casa Albă refuză să nege rapoartele potrivit cărora Sullivan ar fi purtat discuții cu Rusia pentru a opri orice plan potențial de utilizare a armelor nucleare în Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, Sullivan a purtat discuții confidențiale cu omologul său rus, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, și cu un consilier de rang înalt al Kremlinului în materie de politică externă, Iuri Ushakov, în ultimele luni.

Oficiali de rang înalt au declarat pentru ziar că cei doi au analizat modalitățile prin care ar putea preveni escaladarea nucleară în Ucraina, dar nu au discutat despre cum ar putea fi pus capăt războiului. Luna trecută, Sullivan a declarat că orice utilizare a armelor nucleare ar avea consecințe catastrofale pentru Rusia”. Vorbind pentru postul american de televiziune NBC, el a spus că înalții oficiali au  „explicat” în discuții private cum ar răspunde SUA dacă ar fi folosite astfel de arme.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a refuzat să confirme povestea, declarând pentru The Wall Street Journal că oamenii pretind o mulțime de lucruri”. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat ziarele occidentale că publică numeroase farse”.

Însă luni, secretarul de presă al Casei Albe, Karin Jean-Pierre, a declarat că SUA își rezervă dreptul de a purta discuții cu Rusia. La evenimentul de la New York, Sullivan a declarat că administrația Biden are  „obligația de a urmări responsabilizarea” și s-a angajat să lucreze cu partenerii internaționali pentru a  „trage la răspundere autorii crimelor de război grave și grotești din Ucraina pentru ceea ce au făcut”.

El a adăugat: Tocmai am fost vineri la Kiev și am avut ocazia să mă întâlnesc cu președintele Volodimir Zelenski și cu omologul meu Andriy Yermak, cu conducerea militară și, de asemenea, pentru a obține o informare cu privire la nivelul de moarte și devastare provocat de războiul lui Putin în această țară”, a declarat Sullivan.

În ultimele luni au crescut temerile că o Rusie din ce în ce mai disperată ar putea începe să folosească arme nucleare pentru a încerca să apere patru regiuni din estul și sudul Ucrainei pe care le-a anexat ilegal.
Între timp, Ucraina a invocat legile marțiale pe timp de război pentru a prelua controlul asupra activelor a cinci companii de importanță strategică.

Unele dintre întreprinderi – inclusiv două firme energetice și companii care produc vehicule, motoare și transformatoare – au legături cu oligarhul Viaceslav Bohuslayev, care a fost arestat sub suspiciunea că ar fi colaborat cu Rusia. Președintele ucrainean Zelenski a declarat că această măsură va ajuta sectorul de apărare al Ucrainei să răspundă nevoilor armatei, care își apără teritoriile din sudul și estul Ucrainei.