SUA și țările partenere din NATO revin la normalitate după învestirea lui Joe Biden. Ce se schimbă pentru România

În ultimii a existat un scandal continuu între Casa Albă și Europa. Asta se schimbă, însă, de mâine. Uniunea Europeană și America dau restart relațiilor după învestirea lui Joe Biden.

În primele zile de mandat, noul președinte va readuce SUA în acordul nuclear cu Iranul și în Acordul de la Paris. Cel mai important e că vrea să facă pace cu partenerii din țările NATO. A spus-o încă din timpul campaniei electorale.

Cine este primul lider mondial pe care l-ați aborda? Aș convoca imediat o întrunire a liderilor din țările NATO ca să le transmit un mesaj clar: Ne-am întors!”, a spus Joe Biden.

Victoria lui Joe Biden înseamnă, în particular, un lucru: șanse noi
pentru parteneriatul transatlantic. Vom avea mult de muncă pentru a relansa parteneriatul transatlantic.
”, a explicat Heiko Maas, ministrul german de Externe.

Noua relație dintre americani și țările NATO nu înseamnă revenirea la epoca Obama. Biden va cere și el ca partenerii să aloce doi la sută din PIB pentru armată. Iar decizia lui Trump de a retrage soldații din Germania e sub semnul întrebării.

Ce se schimbă pentru România

Pentru România, asta înseamnă că numărul de soldați americani de la bazele Mihail Kogălniceanu, Deveselu și Câmpia Turzii nu va crește de la 1.300 la 2.000, așa cum își dorea Klaus Iohannis.

Armata română va continua însă să cumpere de la americani. Va cheltui cinci miliarde în anii următori. În mandatul Trump, România a încheiat contracte în valoare de 7 miliarde de dolari. Au venit avioane F-16, transportoare blindate și sisteme de rachete.

La nivel de guverne, lucrurile progresează. Anul trecut, România și Statele Unite au semnat o nouă Foaie de parcurs care consolidează cooperarea la nivel de apărare și securitate.

Exit mobile version