SUA testează noi sisteme antidrone pentru a contracara atacurile masive din Orientul Mijlociu

Forțele Terestre americane au primit patru sisteme Leonidas pentru testare. Acestea sunt eficiente împotriva roiurilor de drone și vor fi transferate în Orientul Mijlociu pentru folosire într-un teatru de râzboi.

Ce înseamnă acest sistem antidrone și ce impact vor avea acestea?

În prezent, cele mai eficiente sisteme antidrone erau considerate laserele. Statele Unite au astfel de sisteme cu laser montate pe transportoarele amfibii blindate Stryker, unele dintre acestea fiind deja dislocate în Orientul Mijlociu, în special în bazele din Siria și Irak.

Marele dezavantaj al sistemului antidronă cu laser este că poate distruge doar o singură dronă la un moment dat și numai dacă există vizibilitate clară. În schimb, cu această capabilitate de „high power microwave” (microunde de mare putere), un sistem de război electronic bazat pe microunde poate doborî un roi de drone simultan. Acest lucru reprezintă un mare avantaj, mai ales că unele armate ale lumii fac antrenamente cu roiuri de drone, inclusiv roiuri cu zeci sau chiar sute de drone.

Este dificil să folosești o armă cu laser care distruge dronă după dronă în astfel de situații. Aceste noi sisteme sunt destul de performante. Desigur, implementarea lor este un proces lung. Am văzut că forțele terestre americane vor să testeze cele patru prototipuri în următoarele nouă luni, urmând să le ajusteze atât pentru integrarea pe tehnica militară americană, cât și pentru a fi utilizate împotriva dronelor civile și militare, care au protecție împotriva războiului electronic. De asemenea, doresc să le folosească și în Orientul Mijlociu, unde bazele militare americane, în special cele din Siria și Irak, au fost atacate săptămânal cu drone de milițiile șiite controlate de Iran din regiune

Exit mobile version