• SUA trece în plan secund semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul.
  • Analiştii presupun că mişcarea s-a produs pe fondul războiului din Ucraina, unde toată atenţia Washingtonului este concentrată.
  • Teheranul nu şi-a arătat disponibilitatea şi interesul pentru ca relansarea acordului nuclear să se producă.

SUA trece în plan secund semnarea unui nou acord nuclear cu Iranul. Analiştii presupun că mişcarea s-a produs pe fondul războiului din Ucraina, unde toată atenţia Washingtonului este concentrată. Teheranul nu şi-a arătat disponibilitatea şi interesul pentru ca relansarea acordului nuclear să se producă.

Statele Unite nu prioritizează relansarea acordului nuclear cu Iranul în acest moment, în condiţiile în care Teheranul nu şi-a manifestat disponibilitatea în această direcţie.

„Nimic din ceea ce am auzit în ultimele săptămâni nu sugerează că administraţia de la Teheran şi-a schimbat poziţia. Este foarte clar pentru toată lumea că iranienii nu sunt încă pregătiţi să încheie un acord, cu siguranţă nu unul iminent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
VIN ALEGERILE, CUM VOTEAZĂ TINERII?

Acordul nuclear SUA-Iran a intrat în vigoare în 2015 pe timpul administraţiei Obama, însă trei ani mai târziu preşedintele Donald Trump l-a anulat şi a reimpus sancţiuni economice dure Iranului. Trump a motivat necesitatea acestei mutări de teamă ca iranienii să nu dezvolte bomba nucleară în laboratoare secrete.

Economia Iranului a suferit drastic de pe urma sancţiunilor din cauza că exporturile sale de petrol au fost înjumătăţite. Oficialii de la Teheran au declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să producă arme nucleare.