• Cele șase avioane de apărare și cele două elicoptere de transport ar trebui să sosească anul viitor.
  • Praga intenționează să își majoreze cheltuielile militare.
  • Darul a venit ca răspuns la poziția clară și neclintită a Pragăi de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Statele Unite vor dona opt elicoptere Bell Republicii Cehe, a declarat ministrul Apărării de la Praga, Jana Černochová.

Într-o intervenție la televiziunea cehă joi seară, Černochová a declarat că Washingtonul va oferi Cehiei, un aliat al NATO, șase elicoptere de apărare și două elicoptere de transport, pe lângă livrarea a 12 elicoptere comandate anterior. Aeronavele ar trebui să ajungă în 2023.

Elicopterele vor fi un cadou, cu excepția costurilor de transfer și de modernizare, a confirmat ambasada SUA într-un tweet, joi seara târziu. Împreună facem alianța noastră mai puternică și mai capabilă să o susținem [pe Ucraina] în lupta sa pentru libertate!, a adăugat ambasada.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Černochová a precizat că darul a venit ca răspuns la poziția clară și neclintită a Pragăi de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Nu numai că am câștigat respectul aliaților noștri datorită angajamentului nostru de a ajuta Ucraina, dar am câștigat și sprijinul lor în modernizarea armatei noastre, a spus ea, potrivit publicației cehe Hospodářské noviny.

Praga intenționează să își majoreze cheltuielile militare prin recrutarea a sute de soldați în plus și prin achiziționarea de noi vehicule de luptă, elicoptere și muniție, pentru a respecta angajamentul aliaților NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, au declarat la începutul acestei săptămâni ministerele de finanțe și de apărare.